Obilježen 22. Dan narcisa

Prva proljetna subota na Trgu bana Josipa Jelačića protekla je u znaku borbe protiv raka dojke. Hrvatska liga protiv raka i Europa Donna Hrvatska u suradnji s Gradom Zagrebom i Gradskim uredom za zdravstvo obilježili su 22. Dan narcisa. Savjeti liječnika o životnoj važnosti prevencije raka dojke te iskustva brojnih hrabrih žena koje su se borile s ovom opakom bolešću privukli su brojne prolaznike te sasvim sigurno mnoge potaknuli na razmišljanje o pravovremenoj brizi za zdravlje koja spašava život.‘Dan narcisa samo je jedan dan u godini kada se jako naglašeno govori o raku dojke, no važno je svakodnevno raditi na edukaciji žena i osvješćivati ih o važnosti redovitih pregleda. Rak nažalost nije nešto što možemo spriječiti ili prevenirati, ali možemo ga na vrijeme otkriti i tada je on u velikom broju slučajeva izlječiv. Upravo je zato izuzetno važno kontinuirano i opetovano govoriti o važnosti pregleda koji imaju veliku ulogu u očuvanju zdravlja i života’, izjavila je doc. dr. sc. Vesna Ramljak, prim. dr. med., predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska, koja se prije nekoliko godina i sama borila s rakom dojke.

Obilježavanje 22. Dana narcisa započelo je u Klinici za tumore KBC Sestre milosrdnice gdje je Vesna Ramljak dočekala državne dužnosnike, a potom su zajednički posjetili žene oboljele od raka dojke i poklonili im simbol ovog dana – cvijet narcise. Europa Donna Hrvatska je i prošle godine organizirala posjet oboljelim ženama, jer je ovaj dan posvećen upravo njima i njihovoj hrabroj borbi. Događaj se nastavio na Trgu bana Josipa Jelačića, gdje su građani uz podjelu edukativnih letaka imali prilike dobiti savjete stručnjaka o prevenciji najčešće zloćudne bolesti žena te humanitarnim prilogom za cvijet narcise pomoći onima koji se bore s ovom opakom bolešću.

‘U ove 22 godine održavanja Dana narcisa u Zagrebu i brojnim mjestima diljem Hrvatske učinjeno je razmjerno puno u prevenciji raka dojke, ali još ne možemo biti zadovoljni s postignutim rezultatima budući da ne bilježimo pad stopa smrtnosti žena od ove opake bolesti’, izjavio je prof. dr. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka i jedan od inicijatora ove nacionalne javnozdravstvene kampanje.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar na trgu je postavio i mobilni mamograf u kojem su žene od 40 do 49 godina te one starije od 70 imale jedinstvenu priliku obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda. Sve žene koje danas na Trgu bana Josipa Jelačića nisu uspjele obaviti ovu dijagnostičku pretragu svoj termin mogu rezervirati na broj telefona 01/4696309 i bit će pozvane na mamografski pregled Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Dan narcisa podržali su brojni visoki državni dužnosnici i osobe iz društvenog života.

‘Ovogodišnje obilježavanje Dana narcisa započeli smo ukrašavanjem zagrebačkih spomenika cvjetnim vjenčićima koji simboliziraju borbu hrabrih žena s rakom dojke. Marija Jurić Zagorka, Kumica na Dolcu, Šenoa, Matoš i Ujević imali su ulogu ambasadora u kampanji #BudiNARCISa s ciljem pozivanja naših sugrađanki na besplatne preglede u sklopu Programa preventivne mobilne mamografije. Također, iznimno nam je drago što smo ove godine posjetili i udrugu Kamensko te članicama omogućili besplatne mamografske preglede. Želio bih ovom prilikom pozvati sve žene da barem jednom godišnje budu sebi najvažnije i već danas rezerviraju svoj termin’, zaključio je pročelnik zagrebačkog ureda za zdravstvo dr. sc. Vjekoslav Jeleč.

A. N.


Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,