Budi narcis/a – pregledavaj dojke!

Budi narcis/a – pregledavaj dojke moto je 21. Dana narcisa koji se održava u subotu, 25. ožujka (9.30 sati) na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.Dan narcisa organiziraju Grad Zagreb – Gradski ured za zdravstvo i Hrvatska liga protiv raka u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar s ciljem osvješćivanja javnosti o raku dojke, kao i važnosti prevencije redovitim pregledima. Zastrašujuća statistika koja pokazuje da čak 90 žena mjesečno izgubi bitku s rakom dojke potaknula je glumice Milu Elegović, Barbaru Nolu i Kristinu Krepelu te rukometaše PPD Zagreb, nogometaše NK Lokomotive i vaterpoliste HAVK Mladosti da se uključe u borbu protiv ove opake bolesti.

Dan narcisa je od 1997. simbol borbe protiv bolesti raka dojke u Hrvatskoj. Uz edukaciju, podjelu letaka i prodaju narcisa po simboličnim cijenama, na Trgu bana Josipa Jelačića će u subotu Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar postaviti mobilni mamograf u kojem će žene od 40 do 49 godina te one starije od 69 imati jedinstvenu priliku obaviti besplatnu mamografiju bez uputnice. One koje tog dana ne uspiju obaviti ovu dijagnostičku pretragu, moći će se predbilježiti i bit će pozvane na ovaj pregled u sljedećim danima u Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Hrvatska je među vodećim zemljama Europe po smrtnosti od raka dojke, a ova strašna bolest pogađa sve mlađe dobne skupine žena. Upravo ove crne statistike Dan narcisa nastoji promijeniti, a prvi korak je svijest o redovitom pregledu.

Hrvatska liga protiv raka osnovana je 1966. godine na inicijativu akademika Ive Padovana, a ove godine obilježila je 50 godina postojanja. Tijekom pet desetljeća borbe protiv opakog raka Udruga je pokrenula i organizirala brojne javnozdravstvene akcije kao što su utrka Terry Fox Run, Dan mimoza, Dan dojki, Movember – Brkati studeni, a sve s ciljem osvješćivanja građana o važnosti prevencije zloćudnih bolesti i brige za vlastito zdravlje.

T. D.


Europa Donna u borbi protiv raka dojke
Tagged: , , , , , , , ,