24. SFF: Film Mali osvojio simpatije sarajevske publike

Iz bogatog programa 24. Sarajevo Film Festivala izdvaja se i hrvatski film ‘Mali’, redatelja Antonia Nuića, koji je na nedavno održanom Pula Film Festivalu osvojio Veliku Zlatnu Arenu, a oduševio je i sarajevsku publiku i kritiku.Film ‘Mali’ prati glavnog lika, dilera koji je odležao zatvorsku kaznu. Nakon odležavanja četverogodišnje zatvorske kazne po izlasku iz zatvora ga dočekuje novi izazov – supruga mu umire, a njezini roditelji se trude prikazati ga kao nesposobnog roditelja i uzeti mu skrbništvo nad djetetom. Film prati njegovu borbu za skrbništvo nad sinom.

U sklopu Natjecateljskog programa, prikazan je film rumunjske redateljice Ane Lungu ‘Jedan i pol princ’. Film koji je svjetsku premijeru imao upravo na Sarajevo Film Festivalu prati priču troje prijatelja koji žive zajedno, slobodne žene, razvedenog oca i njihovog gay prijatelja koji dijele stan u Bukureštu. Nakon što se glavna junakinja zaljubljuje u mađarskog pisca, njezini prijatelji postaju ljubomorni. Pisac je zgoda, pametan, voli životinje i jaše, stoga ga ona smatra princem. Film prati raslojavanje likova i mogućnost raspadanje porodice koja je živjela sretno do tada.

Nedjelja na festivalu prošla je i u znaku psihološkog trilera oskarovca i predsjednika žirija Natjecateljskog programa Asghara Farhadija ‘Svi znaju’. Glavna junakinja filma s djecom odlazi iz Buenos Airesa i putuje u svoje rodno selo u Španjolskoj kako bi prisustvovala vjenčanju sestre, no neočekivani rasplet događaja počinje otkrivati skrivenu prošlost Laurine porodice. Redatelj je okupio doista impozantnu glumačku ekipu na filmu poput Penélope Cruz i Javiera Bardema, a film nije ostavio ravnodušnu publiku te se za ovu projekciju na Open Airu tražila ulaznica više.

Publika je u sklopu programa U fokusu u sarajevskom Narodnom pozorištu mogla pogledati i film Nurija Bilge Ceylana ‘Drvo divlje kruške’. Film prati glavnog lika, strastvenog ljubitelja književnosti koji je oduvijek sanjao da postane pisac. Po povratku u rodno selo, Sinan se trudi prikupiti novac neophodan za print i objavljivanje svoje knjige, ali ga susreću očevi dugovi.

Posjetitelji Sarajevskog Summer Screen kina mogli su otkriti nepoznato o poznatom o životu glazbene dive Grace Jones u filmu ‘Crveno svjetlo i kruh’ u režiji Sophie Fiennes. Grace kroz film upoznajemo kao ljubavnicu, kćerku, majku, sestru pa čak i baku, a glazbenu herionu prikazuje kao veću od života, divlju, zastrašujući i androgenu.

J. G. / Foto: Press SFF


Tagged: , , , , , , , , ,