Svečano otvoren 24. Sarajevo Film Festival

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu otvoren je 24. Sarajevo Film Festival koji će u narednih osam dana donijeti 266 filmskih ostvarenja iz 56 zemalja svijeta. Sarajevo Film Festival najveća je regionalna filmska smotra u ovom dijelu Europe, a svečanost otvorenja obilježena je projekcijom filma ‘Hladni rat’, oskarovca Pawela Pawlikowskog.Film ‘Hladni rat’ govori o strastvenoj ljubavnoj priči između dvoje ljudi različitog porijekla i temperamenata koje je sudbina fatalno spojila. Smješten je u vrijeme hladnog rata i tijekom pedesetih godina u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu. ‘Hladni rat’ opisuje nemoguću ljubav u nemogućim vremenima. Dio filma sniman je i u Splitu, a zanimljivost na njemu je radilo i dvadesetak hrvatskih filmskih profesionalaca, uključujući glumce Slavka Sobina i Dražena Šivaka.

Svečanost otvorenja vodio je bosanskohercegovački glumac Alban Ukaj zajedno s direktorom festivala Mirsadom Purivatrom, koji je osobno uručio Počasno Srce Sarajeva kao znak priznanja za kontinuiranu podršku razvoju festivala te za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti u jugoistočnoj Europi. Ovogodišnje Srce Sarajeva uručeno je turskom redatelju Nuriju Bilge Ceylanu i osnivaču Fondacije Hastor i ASA Prevent grupacije, Nijazu Hastoru.

Festivalu će tijekom osam dana prisustvovati brojni filmski autori, glumci, redatelji, producenti i druge ličnosti iz filmskog, kulturnog i javnog života Hrvatske, regije i svijeta. Ovogodišnji žiri čine čak dvije članice iz Hrvatske, Judita Franković Brdar koja je u žiriju Natjecateljskog programa igrani film, dok je redateljica Antoneta Alamat Kusijanović članica Natjecateljskog programa kratki film.

Na festivalu će biti prikazano i nekoliko hrvatskih filmova. U subotu je na programu film ‘Sam samcat’ redatelja Bobe Jelčića, koji će u Sarajevu imati i svjetsku premijeru, dok je u nedjelju na program film ‘Mali’ redatelja Antonija Nuića, što je i međunarodna premijera pobjednika Pula Film Festivala. U utrci za najbolji kratki film iz Hrvatske će u Sarajevu biti prikazan ‘Smrt bijela kost’ redatelja Filipa Mojzeša dok će se za najbolji dokumentarac natjecati ‘IKEA for YU’ redateljica Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, ’90 sekunda u Sjevernoj Koreji’ redatelja Ranka Paukovića te ‘Srbenka’ redatelja Nebojše Slijepčevića.

J. G. / Foto: Aida RedžepagićHrvatski filmovi na 24. Sarajevo Film Festivalu

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,