Sarajevo Film Festival u Zagrebu

U zagrebačkoj cafe galeriji Velvet održano je druženje ususret 24. Sarajevo Film Festivalu (SFF) na kojem su se okupili brojni glumci, redatelji, producenti, ljubitelji filma i filmske umjetnosti.Direktor Mirsad Purivatra otkrio je da će iranski redatelj i scenarist, dvostruki oskarovac Asghar Farhadi,predsjedati žirijem Takmičarskog programa (igrani film) SFF-a.

Publika Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 10. do 17. kolovoza, u okviru programa Open Air imat će priliku pogledati Farhadijev najnoviji film ‘Everybody Knows’ s Penélope Cruz i Javierom Bardemom, koji je nedavno svečano otvorio 71. Cannes Film Festival.

Asghar Farhadi rođen je 1972. Njegov prvi igrani film ‘Dancing In The Dust’ (2002.) za koji je napisao scenarij i režirao ga, osvojio je nagrade za najboljeg glumca na 25. Moscow International Film Festivalu i nagradu za najbolji film Udruženja filmskih kritičara Rusije, kao i nagradu za najbolji scenarij i režiju na 48. Asian Pacific Film Festivalu. Godinu poslije nastaje ‘Beautiful City’, a uslijedili su ‘Fireworks Wednesday’ (2005.) i ‘About Elly’ (2007.), koji je istovremeno premijerno prikazan na Berlinskom filmskom festivalu i Fajr Film Festivalu u Teheranu te osvojio Srebrenog medvjeda za najboljeg redatelja u Berlinu i Crystal Smirogh za najbolju režiju u Fajru.

Nakon tog filma počinje pisati ‘A Separation’ koji snima 2010. Film je premijerno prikazan u Berlinu gdje je osvojio Zlatnog medvjeda za najbolji film, Srebrnog medvjeda za glumice i Srebrnog medvjeda za glumce. Bio je to samo početak dugačke liste od 70 međunarodnih nagrada, među kojima su Zlatni globus za najbolji strani film, César za najbolji strani film i, konačno, Oscar za najbolji film na stranom jeziku.

Članice žirija iz Hrvatske su glumica Judita Franković Brdar (članica žirija Takmičarskog programa – igrani film) te scenaristica i redateljica ać (članica žirija Takmičarskog programa – kratki film).

‘A Separation’ je postigao međunarodni uspjeh kao nijedan iranski film do tada. Film se počeo prikazivati u kinima u prosincu 2011. u SAD-u i postao jedan od najuspješnijih filmova na stranom jeziku. Iste godine, magazin Time je Asghara Farhadija uvrstio među 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu.

Dok se ‘A Separation’ prikazivao na različitim festivalima i državama, Asghar Farhadi se s obitelji seli u Pariz da bi počeo raditi na scenariju filma ‘The Past’, koji je bio njegov prvi film na stranom jeziku. Film je prikazan 2013. na Cannes Film Festivalu. Osvojio je nagradu za najbolju glumicu u Cannesu (Bérénice Bejo) i bio nominiran za Zlatni globus i nagradu César. U Iran se Farhadi vraća 2015., da snima film ‘The Salesman’, koji je nagrađen za scenarij i najboljeg glumca (Shahab Hosseini) u Cannesu (2016.). Za ovaj film Farhadi je osvojio drugog Oscara za najbolji film na stranom jeziku.

J. G. / Foto: John Pavlish


Tagged: , , , , , , , , , , ,