Hrvatski filmovi na 21. Sarajevo Film Festivalu

U natjecateljskom programu 21. izdanja Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 14. do 22. kolovoza, bit će prikazana četiri hrvatska filma, dok će u ostalim selekcijama biti prikazana još dva domaća naslova.
Ti mene nosišU natjecateljskom programu dugometražnih igranih filmova bit će prikazan ‘Zvizdan’ Dalibora Matanića, koji prati tri priče o zabranjenoj ljubavi u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem, tijekom tri različita desetljeća. Film je premijerno prikazan u programu Un Certain Regard Filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio nagradu žirija, a u međuvremenu je uvršten i u službenu selekciju Nagrade LUX 2015 koju dodjeljuje Europski parlament. Produkciju filma potpisuje Kinorama u koprodukciji s Gustav filmom iz Slovenije i SEE Film Pro iz Srbije.

Uz ‘Zvizdan’, kojem je ovo regionalna premijera, u natjecateljski je program uvrštena i manjinska koprodukcija redateljice Ines Tanović ‘Naša svakodnevna priča’. Ovaj dugometražni igrani film, kojem je prikazivanje na SFF–u ujedno i svjetska premijera govori o Sarajevu danas i prati priču obitelji Sušić, koja živi ‘našu svakodnevnu priču’, a sudbine glavnih likova i njihove emocije oslikane su kroz tradicionalnu bosansku pjesmu – sevdalinku. Produkciju filma potpisuje Dokument Sarajevo, a za koprodukciju su bili zaduženi Spiritus movens iz Hrvatske i Studio Maj iz Slovenije.

U natjecateljski program dokumentarnih filmova uvrštena su dva domaća ostvarenja: ‘Lijepo mi je s tobom, znaš’ Eve Kraljević i manjinska koprodukcija ‘Snovi se vraćaju kući’ Mladena Mitrovića, koja će imati svjetsku premijeru. Dokumentarni film Eve Kraljević, nastao u produkciji Hulahopa, prati deset godina života s Evinom sestrom Mijom koja ima Downov sindrom. Film je premijerno prikazan na ZagrebDoxu gdje je osvojio nagradu publike. ‘Snovi se vraćaju kući’ Mladena Mitrovića nastao je u produkciji Fabrike snova iz Srbije i koprodukciji hrvatskog Factuma, a govori o ponovnom susretu grupe nekadašnjih Sarajlija koji su se nakon 1987. godine, kada ih je mladi Mitrović prvi puta snimao, rasuli svijetom stjecajem brojnih a ponajviše ratnih okolnosti.

Nenatjecateljski program U fokusu koji donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije prikazat će debitantski dugometražni film ‘Ti mene nosiš’ redateljice Ivone Juke. Film je nastao u produkciji 4Filma i koprodukciji slovenskog Vertigo/Emotionfilma te srpskog Sloan Film Productiona, a priča o tri protagonistice koje se bore za prihvaćanje, iskupljenje i nove prilike. Film je nedavno prikazan u natjecateljskom programu East of the West Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, a u domaćoj ga je distribuciji pogledalo više od 7.000 gledatelja.

Program U fokusu će prikazati i manjinsku koprodukciju ‘Ničije dijete’ Vuka Ršumovića, nastalu u produkciji Art & Popcorn i koprodukciji BaBoon Production iz Srbije te Kinorame iz Hrvatske. Film govori o dječaku kojeg su duboko u planinama u Bosni i Hercegovini pronašli lovci u proljeće 1988. i koji je potom završio u domu za nezbrinutu djecu u  Beogradu. Film je osvojio tri nagrade na 29. Međunarodnom tjednu kritike u Veneciji te još niz vrijednih priznanja.

Sarajevo Film Festival ove se godine održava po 21. put. Jedan je od najprominentnijih filmskih festivala u jugoistočnoj Europi, a svake ga godine posjeti oko 100.000 ljubitelja filma.

HAVC


Cure-Andrea Štaka
Hrvatski filmovi na Sarajevo Film Festivalu
Tagged: , , , , , , , , , , ,