Svečano otvoren 20. Sarajevo Film Festival

Svečanim ceremonijama u Narodnom pozorištu, Ljetnom kinu HT Eronet i kinu Meeting Point, u petak je otvoren 20. Sarajevo Film Festival.SFF-20-otvorenjeDomaćin svečanosti otvaranja u Narodnom pozorištu bio je bh. glumac Adnan Hasković, a svečanosti su prisustvovali brojni gosti Festivala, javne i kulturne ličnosti iz BiH i regiona, kao i dobitnici priznanja Počasno Srce Sarajevaproteklih godina.

Festival je službeno započeo projekcijama filmova ‘Mostovi Sarajeva’ u Narodnom pozorištu, ‘Pasja ljubav’ u Ljetnom kinu HT Eronet i ‘O konjima i ljudima’ u kinu Meeting Point.

Dvadeseto izdanje Sarajevo Film Festivala u narednim danima donosi veliki broj filmova i pratećih programa. U okviru Takmičarskog programa za igrani film ove godine će biti prikazano devet filmova i to tri svjetske premijere, jedna internacionalna i pet regionalnih premijera, u utrci za Srce Sarajeva 2014.

Na ceremoniji otvaranja 20. Sarajevo Film Festivala u Ljetnom kinu HT Eronet, meksičkom glumcu, režiseru i producentu Gaelu Garcíji Bernalu uručeno je Počasno Srce Sarajeva.

Agnes B. i-Gael Garcia BernalNakon dodjele, publika je imala priliku pogledati film ‘Pasja ljubav’, redatelja Alejandro González Iñárritua u kojem je glavnu ulogu ostvario Bernal, a kojim je zvanično otvoren program. Većina filmova na kojima je Bernal radio prikazuju njegovu duboku predanost umjetnosti, ali i sklonost ka ozbiljnom, pozornom i brižnom odnosu prema svojoj domovini, kao i situaciji u Latinskoj Americi i životu njezinih stanovnika u cjelini, a posebno po pitanjima siromaštva i migracije. Zajedno s Diegom Lunom, Pablom Cruzom i Elenom Fortes, Bernal je osnovao Ambulante, meksičku neprofitnu organizaciju za promociju dokumentarističkog rada kao sredstva društvenih promjena.

Počasno Srce Sarajeva za francusku dizajnericu Agnès B., dugogodišnju pokroviteljicu i veliku prijateljicu Sarajevo Film Festivala koja je kreirala festivalski vizualni identitet – Srce Sarajeva, dodijeljeno je prilikom svečane ceremonije otvaranja Festivala u Narodnom pozorištu gdje je prikazan i film ‘Mostovi Sarajeva’, omnibus 13 redatelja, s trinaest priča o Sarajevu kroz povijest. U okviru Specijalnih projekcija bit će prikazan i film ‘Moje ime je hmmm…’ kojeg je režirala Agnès B.

SFF


Pročitajte još: Hrvatski filmovi na Sarajevo Film Festivalu , Jasmila Žbanić završila snimanje Otoka ljubavi


 

Tagged: , , , , , , , , ,