Hrvatski filmovi na 22. Sarajevo Film Festivalu

U raznim natjecateljskim programima Sarajevo Film Festivala bit će prikazano ukupno pet hrvatskih naslova, dok će u ostalim selekcijama biti prikazano još njih tri. U glavnom natjecateljskom programu dokumentarnih filmova SFF-a prikazat će se četiri domaća naslova. Riječ je o filmovima ‘Iza lica zrcala’ i ‘Kino otok’ te manjinskim hrvatskim koprodukcijama ‘Četiri pasoša’ i ‘Zid smrti, i tako to’.Kino otokDugometražni dokumentarni film nagrađen Oktavijanom na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma ‘Iza lica zrcala’ redateljice Katarine Zrinke Matijević bavi se prekrasnim, ali hladnim ličkim planinskim krajolicima koji podsjećaju na stanje duha, unutarnje borbe i spoznaje. Uz režiju, Matijević potpisuje i scenarij, Vjeran Hrpka bio je zadužen za kameru, Ana Štulina za montažu, producenti su Nenad Puhovski i Tamara Babun, a film je nastao u produkciji Factuma i uz potporu HAVC-a.

Nagrađivani ‘Kino otok’ u režiji Ivana Ramljaka govori o izgubljenoj kulturi kina u malim otočnim mjestima. Uz režiju, Ramljak potpisuje i scenarij, snimatelj je Ivan Slipčević, montažu je odradio Damir Čučić, producenti su Vanja Jambrović i Tibor Keser, a film je nastao u produkciji Restarta te ga je također podržao HAVC.

Njemačko-srpsko-hrvatska koprodukcija ‘Četiri pasoša’ prati osobno putovanje redatelja Mihajla Jevtića kroz mikrokozmos obitelji i prijatelja, ispričan kroz slike današnjice, arhivske snimke snimljene na Super 8-milimetarskom filmu te animirane sekvence snova i sjećanja. Jevtić uz režiju potpisuje i scenarij i kameru, za montažu je bio zadužen Aleksandar Stojanov, hrvatski koproducent je Fade In, a koproducentice Morana Komljenović i Iva Tkalec.

U istom programu SFF-a uz ostalih 20 naslova prikazat će se i pobjednik ovogodišnjeg 9. izdanja festivala dokumentarnog filma Beldocs, manjinska hrvatska koprodukcija redatelja Mladena Kovačevića ‘Zid smrti, i tako to’. Producent filma je također Mladen Kovačević za Horopter (Srbija), dok je koproducent Tibor Keser ispred Restarta (Hrvatska), uz Vanju Jambrović i Olivera Sertića kao pridružene producente. Film priča o Brankici, bivšoj zvijezdi obitelji cirkusanata i akrobata.

Uz ove, u natjecateljskom programu kratkometražnih filmova prikazuje se ‘Zvir’ u režiji Miroslava Sikavice – film nagrađen posebnim priznanjem u 48. izdanju programa ’15 dana autora’ (‘Quinzaine des réalisateurs’), koji se u svibnju ove godine odvijao paralelno s Filmskim festivalom u Cannesu. Scenarij potpisuju Miroslav Sikavica i Marija Šimoković Sikavica, producenti su Lana Ujdur i Boris T. Matić iz Propeler Filma, a glavne uloge u filmu ostvarili su Ivan Smoljo i Marko Ban. Direktor fotografije je Danko Vučinović, montažu potpisuje Marko Ferković, a dizajn zvuka Martin Semenčić.

Osim toga u natjecateljskom programu dugometražnih filmova izvan konkurencije prikazat će se hrvatski naslov ‘Transmania’ grupe od 15 redatelja (Dalibor Matanić, Sonja Tarokić, Hana Jušić, Bobo Jelčić, Zvonimir Jurić, Vlatka Vorkapić, Jasna Zastavniković, Filip Šovagović, Ivan Salaj, Tanja Golić, Petar Orešković, Stanislav Tomić, Edi Mužina, Ivan Sikavica, Sara Hribar). Svaki od njih u svojih pet minuta nastavljao je priču prethodnog tek kad bi vidio zadnju minutu snimljene sekvence. Film je nastao u produkciji Zebra Creative Productiona iz Zagreba, a projekcija u sarajevskom Narodnom pozorištu 16. kolovoza ujedno je i svjetska premijera filma.

Nenatjecateljski program U fokusu, koji donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije, prikazat će još tri domaća naslova; riječ je o višestruko nagrađenom hrvatskom filmu ‘S one strane’ u režiji Zrinka Ogreste i dvije manjinske koprodukcije: ‘Trema’ redatelja Yorgosa Zoisa i ‘Sieranevada’ Cristija Puiua.

Sarajevo Film Festival, koji se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine po 22. put održava od 12. do 20. kolovoza, jedan je od najprominentnijih filmskih festivala u jugoistočnoj Europi, a svake ga godine posjeti oko 100.000 ljubitelja filma.

HAVC


Zvizdan-Tihana Lazović, Dado Ćosić i Dalibor Matanić
Matanićev Zvizdan otvara natjecateljski program u Sarajevu

Ti mene nosiš
Hrvatski filmovi na 21. Sarajevo Film Festivalu

Tagged: , , , , , , ,