Hrvatski filmovi na 24. Sarajevo Film Festivalu

Na 24. Sarajevo Film Festivalu, koji se održava od 10. do 17. kolovoza, domaći naslovi i hrvatske manjinske produkcije prikazuju se u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima, a neki od filmova će imati i svoje svjetske premijere.U natjecateljskom programu dugometražnog igranog filma za Srce Sarajeva natječu se tri hrvatska naslova. Svjetsku premijeru imat će ‘Sam samcat’ redatelja Bobe Jelčića, nastao u produkciji Nizozemske, BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske (hrvatski koproducent je Spiritus Movens). Film prati emotivno raslojavanje glavnog lika Marka, kojeg tumači Rakan Rushaidat, nakon razvoda braka. Dijete je dodijeljeno majci na skrbništvo, a otac želi da majka i on dobiju jednaku količinu vremena koje će provoditi s djetetom.

Međunarodnu premijeru u Sarajevu doživje će i domaći naslov ‘Mali’ u režiji Antonija Nuića (nastao u produkciji Propeler Filma i u koprodukciji s Alka Filmom). Film je svojevrsni nastavak trećeg dijela kultnog omnibusa ‘Seks, piće i krvoproliće’ (2004.), a riječ je o kriminalističkoj drami prožetoj crnim humorom u kojoj otac nakon četverogodišnjeg boravka u zatvoru čini sve kako bi zadržao skrbništvo nad svojim sinom.

U istoj sekciji prikazuje se i ‘Teret’ Ognjena Glavonića nastao u srpsko-francusko-hrvatsko-iransko-katarskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je zagrebačka Kinorama). ‘Teret’ je premijeru imao nedavno na festivalu u Cannesu u paralelnoj selekciji ’15 dana autora’ (‘Quinzaine des réalisateurs’), dok će mu projekcija u Sarajevu biti prvo prikazivanje u regiji. ‘Teret’ je priča o vozaču kamiona (kojeg tumači Leon Lučev) tijekom NATO-va bombardiranja Srbije 1999. godine. Vozač Vlada je dobio zadatak prevesti tajnoviti teret iz Kosova u Beograd, a vozi ga kroz nepoznat teren opustošen posljedicama rata.

U natjecateljskom programu dokumentarnog filma natječe se nagrađivana ‘Srbenka’ Nebojše Slijepčevića nastala u produkciji Restarta. Od hrvatskih koprodukcija, u istoj sekciji nalazi se i hrvatsko-švedski film’ Ikea za YU’ (hrvatski koproducent je Hrvatski filmski savez) autorica Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, koji će u Sarajevu imati svjetsku premijeru jednako kao i ‘Sestre’ Zdenka Jurilja. Film je nastao u bosanskohercegovačko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Olimp produkcija). Međunarodnu premijeru u istoj sekciji imat će film ‘Okupirani bioskop’ Senke Domanović, nastao u srpsko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Nukleus Film). Za najbolji dokumentarac natječe se i film ’90 sekundi u Sjevernoj Koreji’, nastao u hrvatsko-nizozemskoj koprodukciji, redatelja Ranka Paukovića koji će u Sarajevu imatiregionalnu premijeru.

Za najbolji kratkometražni film Sarajevo Film Festivala natječe se hrvatski film redatelja Filipa Mojzeša ‘Smrt Bijela Kost’, kojem će to biti svjetska premijera. Međunarodnu premijeru imat će i film ‘Duboki rezovi’ Dubravke Turić, Filipa Mojzeša i Filipa Peruzovića, koji će se prikazati izvan konkurencije. Oba filma nastala su u produkciji Kinematografa. Osim toga, film Pawela Pawlikowskog ‘Hladni rat’, koji je djelom sniman u Splitu, otvara 24. izdanje SFF-a, 10. kolovoza.

U međunarodnim žirijima natjecateljskih programa nalaze se istaknuti hrvatski filmaši. Glumica Judita Franković Brdar članica je žirija natjecateljskog programa igranog filma, a scenaristica i redateljica Antoneta Alamat Kusijanović, prošlogodišnja dobitnica Srca Sarajeva za kratki metar, članica je žirija natjecateljskog programa kratkometražnog filma.

Filmski profesionalci iz Hrvatske sudjeluju i u industrijskom djelu Sarajevo Film Festivala. Tako je film ‘Jedna od nas’ Đure Gavrana jedan od pet dokumentarnih projekata u fazi razvoja odabranih za sudjelovanje na Docu Rough Cut Boutique programu. U programu Talents Sarajevo 2018. sudjeluju čak četiri filmašice iz Hrvatske: Hrvojka Begović (glumica), Hani Domazet (redateljica), Katarina Prpić (producentica) i Daria Keršić (scenaristica).

HAVC


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,