Sam samcat: Film Bobe Jelčića premijerno u Sarajevu

Premijera filma ‘Sam samcat’, redatelja Bobe Jelčića održat će se 11. kolovoza kad će se autor i ekipa pojaviti na crvenom tepihu 24. Sarajevo Film Festivala. Nakon iznimno uspješnog filma ‘Obrana i zaštita’, ovaj film s nestrpljenjem očekuje i struka i publika.Bobo Jelčić nije se libio ući u najdublje emocije glumaca i iznijeti to na kino platno, dodavši karakterističan autorski potpis. Film ‘Sam samcat’ prati emotivno raslojavanje glavnog lika Marka, kojeg tumači Rakan Rushaidat, nakon razvoda braka. Dijete je dodijeljeno majci na skrbništvo, a otac želi da majka i on dobiju jednaku količinu vremena koje će provoditi s djetetom. To je ono što tišti glavnog junaka, a birokratska i administrativna šuma samo mu otežavaju ionako tešku emocionalnu situaciju.

Film je sniman početkom prošle godine na tridesetak zagrebačkih lokacija. Glumačka ekipa okupljena oko filma je impozantna, a zastupljeni su glumci iz cijele regije. Osim glavnog glumca Rakana Rushaidata, uloge tumače Miki Manojlović, Snježana Sinovčić Šiškov, Marko Makovičić, Krešo Mikić, Ivana Roščić, Goran Navojec, Ksenija Marinković, Jadranka Đokić, Vesna Glođo, Izudin Bajrović, Nikša Butijer, Dejan Đonović… Uz dojmljivu glumačku ekipu na filmu je kao pomoćnik redatelja radio Radivoje Andrić, koji je s Jelčićem već surađivao i na filmu ‘Obrana i zaštita’. Radivoje Andrić je domaćoj publici možda poznatiji kao redatelj kultnih ‘Munja’. Direktor fotografije je također Jelčićev stalni suradnik, Sarajlija Erol Zubčević, scenografkinja je Željka Burić, dizajn kostima potpisuje Katarina Zaninović, masku Tina Jesenković, montažer je Vladimir Gojun, dizajner zvuka Ranko Pauković, producentica filma je Zdenka Gold, a koproducenti su Annemiek van Gorp, René Goossens, Alem Babić, Nataša Damnjanović, Vladimir Vidić i Ivan Marinović.

‘Film je priča o nečemu što se događa svakodnevno i svuda je oko nas, a da toga često nismo svjesni. To su poslijerazvodni procesi u kojim se pokušavaju održati krhotine obitelji. Kad ono što je nekad bilo privatno i intimno postaje administrativna činjenica. Ostaju još samo zakoni i institucije, koje su često nemoćne i male pred problemima koji im dolaze’, rekao je Bobo Jelčić.

Film je podržao Hrvatski audiovizualni centar, Nizozemski filmski fond, Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Filmski centar Srbije i Filmski centar Crne Gore. ‘Sam samcat’ je produkcija Spiritus movensa iz Zagreba, uz koproducente De Productie iz Amsterdama, Dokument Sarajevo, Dart film Beograd i Adriatic Western iz Crne Gore.

Nakon sarajevske premijere film ide na festivalsku turneju, a očekuje se i datum početka prikazivanja u kinima Hrvatske i regije.

M. R, / Foto: Nikola Predović


Tagged: , , , , , , , , , ,