27. Sarajevo Film Festival otvoren s dva BiH filma

27. Sarajevo Film Festival otvoren je svjetskim premijerama bosanskohercegovačkih filmova, ‘Deset u pola’ Danisa Tanovića i omnibusom ‘Pisma s krajeva svijeta’ sarajevske klase Bele Tarra.Svečana ceremonija otvorenje u Narodnom pozorištu Sarajevo započela je dodjelom nagrade Počasno Srce Sarajeva Wimu Wendersu, jednom od najznačajnijih svjetskih filmskih autora, u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. ‘Presretni smo što možemo odati priznanje jednoj od centralnih ličnosti svjetske kinematografije. Svojim radom u oblasti vizualnih umjetnosti, kao izvanredan filmski autor i fotograf, Wim Wenders publici uvijek donosi nezaboravne priče i emocije’, rekao je direktor Festivala Mirsad Purivatra.

Wim Wenders će 16. kolovoza održati Masterclass u Narodnom pozorištu Sarajevo, a već od danas počet će program ‘Posvećeno’ (Tribute To) u okviru kojeg će biti prikazana retrospektiva odabranih Wendersovih filmova (Alice u gradovima, Buena Vista Social Club, Paris Texas i Do kraja svijeta). Sarajevo Film Festival će organizirati i posebnu projekciju restaurirane verzije Wendersova filma ‘Hotel od milijun dolara’, koji je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu.

‘Natjecateljski program – igrani film’ počinje večeras u 19 sati u Narodnom pozorištu, regionalnom premijerom debitantskog filma kosovske rediteljice Luàne Bajrami. Film ‘Brdo na kojem riču lavice’ svjetsku je premijeru imao u Cannesu. Druga regionalna premijera u istom programu debitantsko je ostvarenje gruzijske redateljice Juje Dobrachkous. Njezin film ‘Bebia, jedina čežnja moje duše’ svjetsku je premijeru imala na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu.

Foto: SFF, 2021 (c) Obala Art Centar


Tagged: , , , , , , ,