Sarajevo Film Festival: Bjelogrlićev film o Tomi Zdravkoviću

27. Sarajevo Film Festival bit će održan od 13. do 20. kolovoza. U programu Open Air osam je filmova, uključujući i film ‘Toma’ Dragana Bjelogrlića, čijom će svjetskom premijerom biti zatvoren festival, a prikazat će se na više lokacija.‘Toma’ je impresionistički portret Tome Zdravkovića koji prikazuje same njegove početke, baš kao i vrhunac slave, ljubavi koje su ga inspirirale prilikom komponiranja nekih od najvećih hitova, baš kao i odnos s velikim brojem prijatelja koje je imao u umjetničkom okruženju tadašnje Jugoslavije.

Uz Tomu, kroz film pratimo i živote poznatih umjetnika tog vremena: Silvane Armenulić, Zorana Radmilovića, Mike Antića, Tozovca… Scenarij potpisuju Nikola Pejaković, Zoran Lisinac, Dragan Bjelogrlić i Maja Todorović, a direktor fotografije je Goran Volarević. Glume Milan Marić, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Paulina Manov i Milan Kolak, a u ulozi majke je Mirjana Karanović.

U programu Open Air je i film Danisa Tanovića ‘Deset u pola’, koji će također imati svjetsku premijeru. Među ostalim, bit će prikazani i filmovi ‘Otac’ Floriana Zellera, dobitnika Oscara za najbolji adaptirani scenarij; debitantski igrani film Panaha Panahija ‘Hvataj se ceste’, prikazan u Cannesu u sekciji Festival’s Directors Fortnight; ‘Jahači pravde’ Andersa Thomasa Jensena u kojem jednu od glavnih uloga tumači Mads Mikkelsen, dobitnik lanjskog Počasnog Srca Sarajeva; ‘Junak’, novi film Asghara Farhadija, dobitnika Grand Prixa u Cannesu, ‘Novi poredak’ – film Michela Franca, premijerno prikazan u Veneciji 2020., gdje je osvojio Srebrnog lava.

Također, u Open Air programu bit će prikazan i klasik ‘Paris, Texas’ (1984.) ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva, Wima Wendersa, kojem je posvećen i Tribute To program.

Opširnije na: www.sff.ba

A. G.


Tagged: , , , , , , ,