Amira Medunjanin: Hommage Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić

‘For Him and Her’ novi je studijski album sarajevske world music dive Amire Medunjanin, koji je svjetlo dana ugledao 12. lipnja na svim streaming servisima, a u fizičkoj prodaji diljem regije naći će se 24. lipnja.

https://www.youtube.com/watch?v=zsKvQszZzKA

Ovaj album jedinstveni je hommage Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić s 12 njihovih pjesama u interpretaciji Amire Medunjanin.

‘Nije slučajno ova ploča posveta Tomi i Silvani. Ima u njihovim putevima i životima, prijateljstvu i suradnji nešto što toj muzici i zajedničkoj sudbini daje dimenziju prave bajke. Ako je on novokomponiranoj muzici navukao odijelo gubitničke šansone, ona je tu tvorevinu satkanu od tuge i istine svojim nadahnućem i vještinom ozvaničila kao žensku verziju kafanske molitve. Njihovi glasovi u tim pjesmama vremenom su postali otkucaji mnogih srca. Te karijere se rimuju s legendom. Bajka rasuta do granica našeg jezika, senzibiliteta i prokletstva. Na kraju poraženi a nezaboravljeni’, piše Petar Peca Popović u knjižici izdanja odajući svojim tekstom počast Tominim i Silvaninim karijerama i pjesmama jednako kao što to svojim glasom čini Amira Medunjanin.

Osim ‘Svirajte mi tiho, tiše’ na albumu se nalaze Tomini i Silvanini evergreeni: ‘Ja nemam prava nikoga da volim’, ‘Čekaj me’, ‘Šta će mi život’, ‘Što je tužna tako ova noć’, ‘Rane moje’, ‘Kad se voli, što se rastaje’, ‘Srećo moja’, ‘Danka’, ‘Dva smo sveta različita’, ‘Što te večeras nema’ i ‘Umoran sam od života’.

‘Svirajte mi tiho, tiše’ prva je pjesma s kojom nas Amira uvodi u svijet ‘kafanske muzike’. Kako piše Petar Peca Popović dalje: ‘Kafana, mehana, bircuz, konoba, gostiona, taverna ili birtija na našim prostorima oduvijek označava mjesto gdje se najljepši dani proživljavaju noću. Kafana je bila i jeste vrsta oaze, gdje još postoji kult prvosvećenika mikrofona. Tu se gaji druga vrsta popularnosti, a duša gosta posebno vrednuje.’ 

C. R.


Tagged: , , , , , , , ,