Amira Medunjanin: Oj meglica – najavni singl za novi album

Amira Medunjanin ove godine obilježava 15 godina uspješne glazbene karijere. Nakon svih ovih godina, jubilej će proslaviti objavljivanjem studijskog albuma ‘Ascending’ (Croatia Records), koji predstavlja retrospektivu njezina cjelokupnog glazbenog opusa i postavlja nove smjernice za budućnost. Tim albumom najavljuje veliki koncert i druženje s publikom ‘Amira Medunjanin and TrondheimSolistene’, u Areni Pula, 3. kolovoza.

U proteklom periodu Amira je objavila pet studijskih albuma i održala na stotine koncerata širom svijeta. Njezino glazbeno putovanje je posve neobično – napustila je siguran posao, kako bi se u potpunosti posvetila promoviranju tradicionalne glazbe Bosne i Hercegovine i regije, a opredijeljenošću i ustrajnošću utjecala je na mnoge mlade glazbenike.

Petnaestu godišnjicu svog glazbenog puta odlučila je obilježiti albumom koji nije tipična ili best of kompilacija, već ipak nešto više. ‘Iskreno, nisam željela objavljivati suhoparnu kompilaciju pjesama s prethodnih albuma. Ne uklapa se u priču o nama samima. Iako se radi o rekapitulaciji mog dosadašnjeg glazbenog života, pored već objavljenih pjesama koje su snimljene u novim aranžmanima, na albumu se nalazi nekoliko pjesama koje sam izvodila na koncertima, a nikada nisam imala priliku snimiti, i par novih kompozicija koje su našle mjesto u ovom konceptu’, opisuje Amira.

Objavljivanje albuma ‘Ascending’ 27. srpnja, Amira najavljuje pjesmom ‘Oj meglica’. Na toj se pjesmi po prvi put dogodila suradnja s Vladimirom Kočišem Zecom. ‘Da, to je interesantno. Gospodin Kočiš ima zaista besprijekornu karijeru i kada su u pitanju Novi fosili, svi znamo njihov kompletan opus. Nekada prošle godine Vladimir Kočiš je došao kod Ante Gele u glazbeni studio i rekao da je napisao pjesmu Oj meglica koja bi mogla biti za mene. Naravno, snimili su pjesmu na licu mjesta i poslali mi je da poslušam. A ja sam se oduševila na prvu i zaista mi je bilo jako važno snimiti tu pjesmu na ovom albumu. Pjesma je napisana na međimurskom dijalektu i nadam se da će se dopasti publici. Meni je sjajna!’, izjavila je Amira povodom suradnje, a o skorom koncertu u Puli kaže:

‘Da, nastup će biti u veličanstvenom prostoru i teško je bilo što poručiti ljudima, a da bude pametno. Nikada nisam nastupala u pulskoj Areni i bit će to značajno iskustvo za mene. Velika je odgovornost i sve činim da se što bolje pripremimo i da kompletan program bude adekvatan za takav velebni prostor. Čast je nastupiti u tom čarobnom amfiteatru, i naravno velika je trema prisutna i to iz više razloga. Naime, radi se o prvom živom predstavljanju albuma Ascending, i na pozornicu izlazim sa solistima iz Trondheima s kojima sam imala priliku nastupiti samo jednom. Srećom, tu su moji prijatelji i suradnici: Ante Gelo na gitari, Bojan Zulfikarpašić na klaviru, Zvonimir Šestak na kontrabasu te dragi gosti Boško Jović i Nikola Stajić na gitari. A možda će biti i nekih iznenađenja na pozornici. E, sad kada govorimo o tremi, živo me interesira kako će publika prihvatiti jedan ovakav koncept. Iskreno vjerujem da će prvi susret publike i mene u pulskoj Areni biti neponovljiv. Posljednjih petnaest godina sam živjela glazbu i sada kada se osvrnem, sve mi izgleda kao divan san. I želja mi je podijeliti taj san sa svim dobrim ljudima koji se budu našli na koncertu’, komentirala je Amira.

C. R.


Tagged: , , , , , , , , , ,