27. Vinistra u porečkoj uvali Peškera

Nakon godinu dana pauze u Poreč se napokon vraća Vinistra. Njezino 27. izdanje održat će se od 18. do 20. lipnja prvi put na otvorenom.Atraktivna porečka uvala Peškera tri dana postaje središte vinskog svijeta. Ljetni ugođaj, prekrasan Poreč i vrhunska vina najbolja su pozivnica na omiljenu vinsku manifestaciju. Vinari jedva čekaju susret s ljubiteljima vina, poslovnim partnerima i gostima. Kažu kako je prošla vinogradarska godina bila izvrsna pa najavljuju vrhunska vina.

‘Novi termin, nova lokacija i velika radost nas vinara što ćemo unatoč još jednoj neizvjesnoj godini uspjeti organizirati našu izložbu s najduljom tradicijom u Hrvatskoj. Na prvom mjestu su zdravlje i sigurnost posjetitelja i vinara pa ćemo strogo poštivati sve preporučene epidemiološke mjere. Ovo je najljepši početak ljetne sezone u Istri za koju se nadamo da će biti bolja od prošlogodišnje’, kaže Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre.

Na ocjenjivanje je pristiglo 415 uzoraka vina i 20 jakih alkoholnih pića, oko 15 % manje nego prijašnjih godina. Na 12. Svijetu malvazija ocijenjeno je 220 uzoraka – iz Hrvatske 166, Italije 24, Slovenije 20, Španjolske i Grčke po pet.

Kao zagrijavanje za 27. Vinistru, 30. svibnja organizira se Dan otvorenih vrata istarskih podruma, kada istarski vinari od 10 do 19 sati već tradicionalno otvaraju vrata vinarija. Zbog epidemioloških mjera broj mjesta u podrumima je ograničen, pa posjetitelji trebaju najaviti i rezervirati termin dolaska.

L. P. / Foto: TZ grada PorečaTagged: , , , , , , , , , ,