3. Europea U Dvorištu

Treću godinu zaredom, Naklada Ljevak projektom Europea U Dvorištu oživljava jesensku kulturnu i književnu scenu Zagreba, dovodeći ponajbolje europske pisce s ciljem što boljeg prezentiranja suvremene europske književnosti.
Kristijan Vujičić, Ivana Simić Bodrožić i Petra LjevakIdeja projekta, nastala na konceptu prožimanja javnog i privatnog posredovanjem literature, sve se više potvrđuje kao važna i aktualna, pogotovo s obzirom na trenutne izazove unutar Europske unije kada potreba za razumijevanjem i prihvaćanjem drugog samo raste.

Sada već kultno mjesto, café bar U Dvorištu prepoznato je kao prostor u kojem ljudi raspravljaju, misle, govore i žive literaturu, što je cilj ovog međunarodnog projekta.

Poticanje publike na znatiželju, razvijanje kritičkog mišljenja u društvu kroz upoznavanje okoline, brisanje granica između autora i čitatelja kroz neposredni dijalog, promišljanje i osjećanje literature od početka su bile ideje koje su nas vodile sve do Rusije, Irske, Nizozemske, Češke, Rumunjske, Portugala, Turske s ciljem da idemo sve dalje. Samo upoznavajući Drugoga možemo učiniti vlastiti prostor života i literature većim i slobodnijim.

Orginizatori se nadaju da će i ove godine jednako uspješno doprinijeti širenju novih ideja, prelasku različitih unutarnjih i vanjskih granica te poticanju čitanja koje u našim životima čini razliku. Zagrebačku književnu jesen obogatit će posjeti relevantnih i nagrađivanih europskih autora: Nataše Kramberger (Slovenija) – 22.9., Afonsa Cruza (Portugal) – 6.10., Tomaša Zmeškala (Češka) – 3.11. i Cristiana Crusata (Španjolska) – 24.11.

N. L.


Europea u dvorištu
Projekt Europea u Dvorištu
Tagged: , , , , , , , , , , ,