Europea U dvorištu: Nataša Kramberger

U Zagrebu u sklopu Europee U dvorištu gostuje perspektivna slovenska autorica Nataša Kramberger, koja će tom prigodom predstaviti svoj roman u pričama ‘Nebo u kupinama’. U sklopu njezina gostovanja održat će se tribina pod nazivom ‘Tko govori, tko piše?’. S autoricom te prevoditeljicom i književnom kritičarkom Jagnom Pogačnik, moderatorica tribine Ivana Simić Bodrožić razgovarat će o tome gdje su granice priče koju pripovijeda autor, a gdje likovi uzimaju stvari u svoje ruke.Nataša KrambergerRomaneskni prvijenac Nataše Kramberger ‘Nebo u kupinama’ 2008. godine (Naklada Ljevak) bio je nominiran za uglednu slovensku nagradu Kresnik, a 2010. godine autorica je za njega dobila nagradu Europske unije za književnost.

Jana, djevojka iz slovenske provincije, u Amsterdamu susreće Bepija, starca iz istočne Italije koji na tržnici prodaje ribu. Svatko od njih, Jana i Bepi, ali i riba, sa sobom nosi pripovijesti i priče koje se međusobno prepleću, stvarajući mješavinu smiješnih, čudnih, neugodnih, bajkovitih i romantičnih priča koje putem seoskih figura, gradskih avantura i mističnih elemenata teku kao rijeka prema ušću. Tako priča nikada ne završava, a kraj romana istodobno je i njegov početak.

Roman je sastavljen od tri dijela i neobičnoga ‘uvoda’ u kojem se pojavljuju svi važniji likovi i različite pripovjedne niti. Upravo se u međusobnom prožimanju živopisnih likova, njihovih obiteljskih priča i mnogostrukih pripovjednih rukavaca združuju različiti prostori događanja, ali i različita vremena. Europska kritika proglasila je ovo djelo važnim literarnim događajem.

Nataša Kramberger rodila se u Mariboru 1983. godine, djetinjstvo je provela u Jurovskom Dolu, a studirala je u Ljubljani i nizozemskome Utrechtu. Godine 2006. pobijedila je na slovenskom festivalu za mlade autore Urška, a njezina knjiga ‘Nebo u kupinama’, roman ispričan u pričama, nominiran je 2008. za Kresnikovu nagradu (za najbolji slovenski roman). Iste godine autorica je pobijedila na međunarodnome natjecanju za kratku priču ‘A Sea of Words’, koje financijski potpomaže zaklada Anne Lindh, dok je 2009. dobila nagradu Young Euro Connect za esej ‘Dva tedna s smetarji’ (Dva tjedna sa smetlarima). Godine 2010. za roman ‘Nebo u kupinama’ dobila nagradu Europske unije za književnost.
Nataša Kramberger slobodna je spisateljica i novinarka, a njezina djela prevedena su na više europskih jezika. Piše članke, eseje i kolumne za dnevne listove u Sloveniji, Njemačkoj i Italiji, a radi i na scenarijima za dokumentarne filmove. Godine 2009. utemeljila je eko-umjetnički kolektiv Green Central u kojem nastoji promicati ekologiju i umjetnost. Živi u Berlinu, ali i dalje njeguje ljubav prema Jurovskom Dolu i često putuje.

N. L.


Kristijan Vujičić, Ivana Simić Bodrožić i Petra Ljevak
3. Europea U Dvorištu

Aleš Čar-O podnošljivosti

 

 

 

Aleš Čar – O podnošljivosti


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,