3. izdanje umjetničke platforme Artupunktura

Već treću godinu za redom, Artupunktura – jedinstven projekt Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) i partnera, etablira jesen u Zagrebu kao vrijeme za buđenje svijesti o vrijednosti stvaranja.

Projekt je inicijalno zamišljen kao platforma za kulturu i umjetnost koja će objediniti, aktivno podupirati i promicati kulturu, umjetnike iz raznih područja te umjetničke kolektive kako bi se sinergijom postigla međunarodna prepoznatljivost. Cilj je izrastanje u sveobuhvatni društveni proces gdje umjetnost pruža nove perspektive svojom prisutnošću u javnom prostoru i životu zajednice, životu grada i svim aspektima njegova ekosustava. Treće izdanje Artupunkture počinje 12. listopada, a predstavit će se čak 30 umjetničkih projekta na brojnim lokacijama u Zagrebu.

Ovom prilikom, Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ, je izjavila: ‘TZGZ je inicirala i pokrenula Artupunkturu 2021. godine, kao umjetničku platformu koja okuplja nezavisnu kulturnu scenu, a ujedno liječi Zagreb od posljedica potresa i pandemije. Izrasla je u sveobuhvatni društveni proces koji je, u samo tri godine postojanja, s osam umjetničkih projekata, narastao na brojku od njih čak 30. Ove godine, Artupunktura 2023., otvara se uređenjem i oživljavanjem Prolaza neboder, u samom središtu Zagreba – simboličkom preimenovanjem u Prolaz Tomislava Gotovca. Naime, Gotovac je, kao pionir svjetskog performansa izveo niz akcija, između ostalih, glasoviti performans Zagreb, volim te!, stoga bi se ovom gestom aktualizirala važnost djelovanja umjetnosti u javnom prostoru, zajednici i društvu, što je jedan od značajnih identiteta suvremene umjetnosti grada Zagreba. Također, svoj rad će premijerno predstaviti i jedna od naših najpoznatijih suvremenih umjetnica svjetskog glasa – Ivana Franke, koja je izlagala i na Bijenalu arhitekture u Veneciji, MOMA-i u New Yorku, Veneciji (Peggy Guggenheim Collection), Berlinu (Deutsche Guggenheim), Parizu i New Delhiju. U svojem trećem izdanju, Artupunktura je zrelija, kompleksnija i fokusirana na nove vizije te umjetničko mapiranje grada Zagreba, na čemu zahvaljujem svim ovogodišnjim partnerima. Kako bismo i nadalje zadržali visoku kvalitetu umjetničkog izričaja, počevši od ove godine, Artupunktura će se održavati bijenalno po uzoru i na druge velike svjetske manifestacije iz područja umjetnosti i kulture.’

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet je izjavio: ‘Projekt Artupunktura predstavlja demokratizaciju umjetnosti, njezinu popularizaciju u najboljem smislu te riječi, ali i deelitizaciju. U tom smislu, u dosluhu je i s Kulturnom strategijom grada Zagreba, pogotovo u dijelu nazvanom Kultura i umjetnost u zajednici. Artupunktura to radi na najbolji mogući način dovodeći kulturu u interakciju sa zajednicom, a ovogodišnja Artupunktura najobimnija je i najambicioznija dosad. Poznata američka povjesničarka umjetnosti Rosalind Krauss rekla je da je umjetnost postala moderna u trenutku kad je sišla s postamenta, a ovaj projekt je još jedan korak dalje. To je doista umjetnost koja ulazi u sve pore društva, koja inicira interakciju, koja nas suočava s raznim temama te je stoga društveno važan. Projekt će zato i nadalje imati podršku Grada Zagreba.’

Svi detalji, datumi kao i vremena održavanja pojedinih projekata Artupunkture dostupni su na internet stranicama www.artupunktura.hr, kao i u Centrima za posjetitelje TZGZ.

Neki od projekata su jednodnevni ili dvodnevni, dok će pojedini projekti biti aktualni dulje vrijeme, uključujući i mjesec studeni. Jedan od takvih projekata je umjetnička instalacija Ivane Franke ‘Resonance of the Unforeseen’, koja je uvrštena na godišnji popis najboljih umjetničkih radova u javnome prostoru vodeće svjetske platforme za umjetnost Artsy, 2020. godine, kada je i izvorno predstavljena na trijenalu u Yokohami. Franke je umjetničku instalaciju postavila na pročelju Muzeja umjetnosti u Yokohami, a u sklopu Artupunkture, i Zagreb ekskluzivno dobiva svoju inačicu tog svjetski poznatog rada kojim se problematiziraju granice prostorne i vizualne percepcije. Od 12. listopada do 12. studenoga ‘Resonance of the Unforeseen’, postavljen oko glazbenog paviljona na Zrinjevcu, bit će jedinstveno iskustvo suvremene umjetnosti u javnome prostoru.

D. D. / Foto: TZGZ


Tagged: , , , , , , ,