Okolo: Ulice grada iz drugačije perspektive

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, umjetnički projekt ‘Okolo’ poziva sve zainteresirane da se do 30. kolovoza upute u jedinstvenu umjetničku šetnju Zagrebom, pogledaju ulice grada iz drugačije perspektive i otkriju iznenađenja koja su na svakom koraku pripremili međunarodni i lokalni umjetnici i dizajneri.

Susret s umjetnošću u skrivenim ulicama, zaboravljenim prolazima, krošnjama zagrebačkih parkova i zakutcima Gornjeg grada ‘Okolo’ zakazuje po šesti puta, a popis umjetnika koji će ostaviti svoj trag po Zagrebu predvode međunarodna imena Isaac Cordal i Ememem. Španjolski umjetnik, poznat po svojim genijalnim minijaturnim svjetovima, Isaac Cordal u Zagrebu je pronašao dom za svoje najnovije male skulpture koje smješta u urbano okruženje kako bi na svojstven način komentirao moderno društvo, a kako izgleda „umjetnost zacjeljivanja ulica” pokazat će nam Ememem, street art kolektiv iz Lyona koji svojim prepoznatljivim kolorističkim mozaicima od keramičkih pločica uljepšava napuknute pločnike, kolnike i fasade diljem svijeta. Cordalova ‘Pomrčina cementa’ može se pronaći na čak osam lokacija: Kaptol 4, Dolac 2, Tomićeve stube kod broja 9, Tomićeve stube kod prolaza, Ilica 12, Zakmardijeve stube, Krvavi most i Male stube, dok će Ememem svojim jedinstvenim potpisom obilježiti stube u prolazu Hotela Jägerhorn nakon 25. kolovoza.

Uz njih, (u)lice grada zanimljivim prostorno-specifičnim instalacijama i street art intervencijama u javnom prostoru osvježavaju i poznata imena s domaće umjetničke scene. Tako vas na dvije lokacije čekaju dvije potpuno različite tekstilne instalacije. Kiparica Ida Blažičko, najpoznatija po svojim ambijentalno-tekstilnim instalacijama u javnom prostoru, na Ilirskom trgu predstavlja skulpturu od tekstila ‘Valovi’, prilagođenu jedinstvenoj atmosferi povijesne zagrebačke lokacije, dok je modni dizajner Damir Begović, koji inače stvara vizualno i teksturno bogate i slojevite kolekcije inspirirane rodnom Slavonijom, na uglu Splavnice i Tkalčićeve ulice postavio impresivnu prostornu instalaciju ‘Narodni grafiti Ponjava’ i kroz suvremeni pristup i drugačiju tehniku obilježio etno tradiciju.

Dvije dizajnerice bave se motivima grada i ljeta. Gajeva ulica tako postaje mjesto okupljanja prepoznatljivih stanovnikaulica i trgova – golubova – ali onako kako ih ‘Točno u podne’ vidi Ivana Mrčela, dok Jelena Malenica u prolazu ispod Uspinjače vertikalnim poljem suhog bilja iz šibenskog zaleđa smještenog u gradski krajolik, uz zvukove cvrčaka, priziva osjećaj ‘Beskrajnog ljeta’.

Nas dve posvećuju fotografsku intervenciju velikoj hrvatskoj i omiljenoj zagrebačkoj fotografkinji specifične autorske poetike, Slavki Pavić, iza koje je više od 70 godina zabilježavanja gradskih prizora i fotografskih eksperimenata. Kroz više od 20 fotografija velikih formata koje dokumentiraju važan djelić zagrebačke svakodnevice, postavljenih na plakatnim mjestima u nizu, obilježit će se umjetničko stvaralaštvo i specifična poetika ove legendarne fotografkinje sklone subjektivnoj fotografiji. ‘Foto dnevnici Slavke Pavić’ listaju se na Kaptolu i Zakmardijevim stubama te u Šoštarićevoj i Varšavskoj ulici od 22. kolovoza kada će ujedno, na stupovima na Dolcu te Trgu bana Jelačića na uglu sa Splavnicom i Praškom ulicom, niknuti i šest interaktivnih humorističnih plakata povezanih u ‘Kružni tok’, s potpisom Pavla Kuharića iz studija za dizajn Verlauf, kojima se rekotenkstualizira značenje oglasnog stupa kao informativnog objekta.

A.M. i T.K. / Foto: promo


Projekt Okolo: Prva stanica Pjevajuća šuma

Tagged: , , , , , , , , , ,