3. Like Lika Festival

Treće izdanje Like Lika Festival održava se od 21. do 30. srpnja u Otočcu, Senju, Gospiću, Gornjem Kosinju i Brinju, a predstavit će vrhunske umjetnike i ansamble domaće glazbene scene.

Bogata festivalska sezona Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae završava Like Lika Festivalom koji organizira u partnerstvu sa Pučkim otvorenim učilištem Dr. Ante Starčević u Gospiću i Turističkom zajednicom Grada Otočca.

Like Lika Festival uglazbljuje autentične prirodne i drevne kulturne lokacije vrhunskim glazbenim izvedbama ozbiljne i suvremene glazbe, a u spoju netaknute prirode i drevne povijesti s glazbom otkriva sve mirise, boje, okuse i zvukove Like.

Treće izdanje Like Lika Festivala kreće iz Otočca – drevnoga grada čije se ime spominje još na Baščanskoj ploči. Sjajna prilika za posjetiti Otočac svakako je otvorenje Like Lika Festivala, u Gradskom parku u petak, 21. srpnja u 21 sat, koncertom jazz banda Borna Šercar’s Jazziana Croatica i Ansambla LADO koji će predstaviti album ‘Untamed’.

Slijedeća lokacija Like Lika Festivala još je jedan drevni gradić – Senj, jedan od najstarijih primorskih gradova koji u kontinuitetu postoji već preko dva i pol tisućljeća. Senjska katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije smatra se jednim od najznačajnijih kulturnih spomenika Gospićko-senjske biskupije, a u njoj će nastupiti Ansambl Antiphonus. Koncert će se održati u subotu, 22. srpnja u 21 sat.

Treću večer Like Lika Festivala posjetitelji će provesti u čarobnom gradu Gospiću, gdje će u atriju Muzeja Like u nedjelju, 23. srpnja u 21 sat, nastupiti sjajan jazz band B’s FUNstallation, predstavljajući svoj najnoviji album ‘Hold On’ koji je ove godine bio nominiran u kategorijama nagrade Porin za Najbolji album jazz glazbe i Najbolju skladbu jazz.

I ove se godine Like Lika Festivalom vraćamo se na jedno posebno mjesto – u Gornji Kosinj – dajući podršku Kosinjanima u njihovoj pola stoljeća dugoj patnji uslijed stalnih prijetnji potapanjem zbog izgradnje akumulacijskog jezera. U crkvi sv. Antuna Padovanskog, u kojoj su povijesne orgulje Jana Tučeka s kraja 19. stoljeća, u subotu, 29. srpnja u 20 sati, nastupit će trubač Dario Teskera i orguljaš Alen Kopunović Legetin.

Treće izdanje Like Lika Festivala zaključuje se u Brinju, smještenom na staroj Jozefinskoj cesti između obronaka dvije kršne planine Velebita i Male Kapele. Bogatu kulturnu baštinu Brinja čini nekoliko crkava i kapela starih više od šest stoljeća, kao i stari grad Sokolac istaknut na uzvisini u brinjskoj kotlini. Jedna od najstarijih sakralnih građevina u Brinju je crkva Sv. Vida, gotička građevina iz 14. stoljeća sa svetištem šiljastog oblika i zvonikom nepravilnog tlocrta uz glavno pročelje. U njoj će u nedjelju, 30. srpnja u 20 sati, nastupiti dvije sjajne harfistice: Diana Grubišić Ćiković i Veronika Ćiković i prelijepim programom zaključiti treći Like Lika Festival.

Za sve posjetitelje ulaz je slobodan.

V.B.P. / Foto: HUAOS


9. Zrin festival: Glazba na atraktivnim lokacijama


Tagged: , , , , , , , , , , ,