3. Noć hrvatskog filma i novih medija

Ljubitelje filma diljem Lijepe naše i inozemstva pred velika platna kino dvorana dovela je treća ‘Noć hrvatskog filma i novih medija’. Ujedinjeni u jednoj filmskoj noći, građani Hrvatske imali su priliku pogledati više od 100 filmova koji su obilježili domaću kinematografiju, a svečano otvorenje održalo se u zagrebačkom kinu Europa koje se popunilo gotovo do posljednjeg mjesta, dok je ovaj put najviše iznenadio velik odaziv mlađih generacija, osobito školskih i studentskih godišta.3-noc-hrvatskog-filmaUvertira u treću Noć posvećenu samo domaćoj sedmoj umjetnosti bio je koncert ‘Putovanje filmskom glazbom’ s nizom poznatih glazbenih numera koje su nas podsjetile na filmove uz koje smo odrastali, a izveo ga je zbor Capella Odak pod vodstvom dirigentice Jasenke Ostojić koja je zaslužna i za aranžmane. Publiku su posebno razdragali solisti Zagrebačkih dječaka, koji su za izvedbu nezaboravne pjesme ‘Kad se male ruke slože’ Arsena Dedića iz filma ‘Vlak u snijegu’, nagrađeni gromoglasnim pljeskom. Uz omiljene glumce i kadrove iz filmova našeg djetinjstva što su se vrtjeli na velikom ekranu i taktove glazbe koju je publika nerijetko pratila dlanovima i pjevušenjem, cijela je dvorana odisala posebnom atmosferom.

Nakon što su nazočne pozdravili zamjenica ministra kulture Ana Lederer i umjetnička voditeljica manifestacije i redateljica Irena Škorić, započeo je koncert ‘Putovanje filmskom glazbom”, a zatim i izbor najboljih hrvatskih filmova.

Projekcije u kinu Europa započele su miksom filmova ‘vintage’ godišta no vječne kvalitete, pa su gledatelji uživali u filmovima ‘Komadić savske sezone’ Oktavijana Miletića, uzbudljivoj filmskoj razglednici razdraganih kupača na Savi, animiranom klasiku ‘Surogat’, jedinom hrvatskom filmu oskarovskog sjaja redatelja Dušana Vukotića, o šarenom napuhanom ambijentu plaže gdje se rađa jedna zanosna ljubav, zatim canneskom laureatu ‘Moj stan’ Zvonimira Berkovića, urnebesnoj ‘Ljubavi’ u režiji Ante Babaje o zgodama i nezgodama Amora koji (po)gađa nevine svojim strelicama, kao i filmu ‘Halo Munchen’ Krste Papića iz 1968. o gastarbajterima povratnicima u zaleđu Dalmatinske zagore.

Nakon kratke pauze, Zagrepčani i gosti imali su priliku pogledati film posvećen njihovu voljenom gradu, dokumentarac ‘Trg/20. stoljeće na filmu’ redatelja Hrvoja Juvančića, filmski kaledioskop esencijalnih kadrova Trga bana Jelačića tijekom 20. stoljeća, kao i nenadmašni domaći klasik ‘Tko pjeva zlo ne misli’ Kreše Golika, koji je privukao publiku svih generacija, koja se još jednom prepustila (ne)zgodama gospona Fulira. Nakon projekcije čekalo se u redu za selfije kraj živopisnog plakata u foajeu kina gdje su bili izloženi i drugi plakati iz najpopularnijih domaćih filmova iz bogate povijesti, poput ‘Ronda’, ‘Ciguli Miguli’, ‘Lisinskog’, ‘Bitke na Neretvi’…

‘Potaknuti mnoštvom posjetitelja, i to ne samo u zagrebačkom kinu Europa, nego i u Sisku, Sinju, Pakracu, Vodicama i Hrvatskoj Kostajnici, kao i gradovima izvan Lijepe naše, posebno u Njemačkoj i Srbiji, nadamo se da će sljedeće godine Noć hrvatskog filma i novih medija zaživjeti u svakom gradu i mjestu gdje je nekad postojalo kino’, izjavila je umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić.

I. C. / Foto: NHF


3-noc-hrvatskog-filma-zvonimir-berkovic_moj_stan
3. Noć hrvatskog filma kod kuće i u inozemstvu
Tagged: , , , , , , , ,