Uspješna 2. Noć hrvatskog filma i novih medija

Ljubitelje filma u devet gradova Lijepe Naše ove je subote pred velika platna 14 kinodvorana dovela ‘Noć hrvatskog filma i novih medija’. Ujedinjeni u jednoj filmskoj noći, građani Hrvatske su imali priliku pogledati više od 150 filmova koji su obilježili domaću kinematografiju, a svečano otvorenje odvilo se u zagrebačkom kinu Europa.Vinko Grubišić, Irena Škorić i Veljko BulajićUz pobjednički marš na zvuke nezaboravnog soundtracka filma ‘Bitka na Neretvi’, i niza glazbenih numera koje su nas podsjetile na filmove uz koje smo odrastali, ansambl Acoustic Project pod dirigentskom palicom Krešimira Batinića, uveo nas je u drugu ‘Noć’ posvećenu sedmoj umjetnosti, zajedno s Ksenijom Pajić, voditeljicom programa. Nakon što su nazočne pozdravili pomoćnica ministra kulture Tamara Perišić te umjetnička voditeljica manifestacije i redateljica Irena Škorić, započeo je koncert ‘Melodije velikog ekrana’, a zatim i izbor najboljih hrvatskih filmova.

Projekcije u kinu Europa započele su jedinim hrvatskim filmom nagrađenim Oscarom, animiranim klasikom ‘Surogat’ Dušana Vukotića, nakon kojega su gledatelji uživali u dojmljivom kolažu kratkih filmova iz 1930-tih i 1940-tih koji su ih svojim nevjerojatno živopisnim i zanimljivim crticama iz života starog Zagreba i Dalmacije ugodno iznenadili, kao i prvi hrvatski zvučni filma ‘Šešir ‘Oktavijana Miletića iz 193.7, te digitalno restaurirano ‘Ogledalo’ Ante Babaje u spomen na petu obljetnicu smrti znamenitog  hrvatskog redatelja. Nakon pauze,  film ‘Yulia’, prvi i jedini biografski film o prekrasnoj i intrigantnoj ukrajinskoj političarki Yuliji Tymoshenko, redatelja Jakova i Dominika Sedlara, doživio je svoju hrvatsku premijeru.

Projekcije su se nastavile do kasno u noć, kao i u svakom gradu uključenom u manifestaciju, a valja spomenuti i filmsku tribinu ‘Hrvatski film i financiranje koprodukcija: između umjetnosti i interesa?’ pod voditeljskom ‘navigacijom’ filmskog kritičara Boška Picule, koja je dovela do žustre rasprave među sudionicima (redatelji Veljko Bulajić, Jakov Sedlar, Vinko Grubišić, filmski kritičar Krešimir Košutić).

Umjetnička voditeljica manifestacije, Irena Škorić, i stručni suradnici, Borivoj Dovniković Bordo, Tomislav Gregl, Branko Ištvančić i Leila Topić, sakupili su ono najbolje od domaće kinematografije, i sastavili specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

‘Potaknuti mnoštvom posjetitelja, ne samo u zagrebačkim kinima, nego i u Splitu, Sisku, Osijeku, Kutini, Puli, Velikoj Gorici, Hrvatskoj Kostajnici i Dubrovniku, nadamo se da će sljedeće godine Noć hrvatskog filma i novih medija zaživjeti u svakom gradu i mjestu gdje je nekad postojalo kino’, izjavila je umjetnička voditeljica manifestacije, redateljica Irena Škorić nakon što je zadnja projekcija završena.

I. S. / Foto: Ratko Mavar


Tko pjeva zlo ne misli
2. Noć hrvatskog filma i novih medija
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,