4. Art Zagreb: Središnje mjesto tržišta umjetnina

Uz prisustvo medija, prijatelja i partnera u Hali V. Tehničkog muzeja Nikola Tesla, otvoren je četvrti Art Zagreb.Uoči otvorenja održan je Vernissage by Meneghetti, ekskluzivna pretpremijera, na kojoj su predstavnicima medija i uzvanicima uz stručno vodstvo bili predstavljeni izloženi radovi.

Posjetitelji su mogli birati među radovima tridesetak umjetnika predstavljenih na 17 štandova, uz sudjelovanje šest galerija: Zen Contemporary Art Gallery, AAC International, Garaža Kamba, Galerija Kranjčar, Galerija svetog Krševana i ljubljanska Galerija Y. Na sajmu je izlagalo 12 autora bez galerija: Hrvoje Dumančić, Dejan Kljun, Ranko Ajdinović, Predrag Szilvásy, Milo Sakač, Iva Haramina Milinković, Sonja Škvorc, Jadranka Mlinar, Anita Kos, Matija Filo, Rebeka Belavić i Adolf Polunić.

Budućnost hrvatskog tržišta umjetnosti mogla se vidjeti na izložbi ‘Petolik – opipljiva fantazija’ na kojoj su se predstavili studenti sve četiri hrvatske akademija likovnih umjetnosti (Zagreb, Rijeka, Osijek, Split) i gosti iz Kine s CAA (China Academy of Art, Hangzhou.

Prvi put Art Zagreb surađivao je s Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske s ciljem njihova povezivanja s autorima. Mentorski tim u sastavu Ariana Kralj, Martina Petrinović, Patricia Počanić, Daniel Tomičić i Jadranka Vinterhalter odabrao je četiri koncepta mladih povjesničarki umjetnosti.

Katarina Podobnik izložbom ‘Početak:(de)konstrukcija’ predstavlja novomedijsku suvremenu umjetnost jedanaest autora: Rina Barbarić, Josip Knežević, Josipa Krolo, Marija Lučić i Tina Spahija, Michel Mesarić, Juraj Milardović, Gaia Radić, Marina Rajšić, Sara Salamon i Dorotea Škrabo.

Katerina Jovanović i Ana Žarković organizirali su izložbu ‘Homo Faber’, multimedijalnu izložbu koja progovara o uvjetovanosti etike, prirode, tehnologije I umjetnosti, a problemski u fokus postavljaju čovjeka koji gradi oruđe kako bi gospodario prirodom u vlastitu korist, a na kojoj izlažu Anamarija Podrebac, Danijela Mihić, Ela Štefanec, Ivana Žerić, Ivana Ožetski, Margareta Lekić i Vjekoslava Filipović.

Izložbom ‘Survival Kit’, prema konceptu Ane Bedenko, Jozefine Ćurković i Tee Kantoci, nastojalo se ispitati kako i s kojih polazišta pojedinac, odnosno autor reagira u ovakvoj situaciji. Izlagali su Vitar Drinković, Katarina Juričić, Luana Lojić, Lina Kovačević, Bojan Mrđenović i Dominik Vuković.

U sklopu obilježavanja Dana europske baštine, DPUH je organizirao predavanje Ljerke Dulibić na temu ‘Provenijencija umjetničkog djela’, a Petra Horvatović govorila je o odnosu umjetnika i galerista na današnjem globalnom tržištu umjetnina,

Jedan od rezultata suradnje je panel o fenomenu koji potresa tržište umjetnina, novom načinu trgovanja umjetninama koje strelovito raste – Neprenosivi žeton (NFT). Na ovom panelu govorili su Ingeborg Fülepp, Petra Horvatović, Dina Dragija, Bruno Škvorc i Hana Katanić.

O promociji nekih od najvećih hrvatskih umjetnika na globalnom tržištu umjetnina, na panelu su govorili Ana Knifer koja se posvetila promociji baštine svog oca, Julija Knifera, Darko Šimičić suosnivač Instituta Tomislav Gotovac, te Lucia Horvat, supruga Miljenka Horvata. Panel je moderirala Janka Vukmir, suosnivačica i predsjednica Instituta za suvremenu umjetnost.

M. R.


Tagged: , , , , ,