4 brave Željke Horvat Čeč

Izdavačka kuća VBZ poziva na predstavljanje knjige Željke Horvat Čeč ‘4 brave’, koja će se održati u srijedu, 26. travnja (19.30 sati) u kafiću Botaničar, Trg Marka Marulića 6, Zagreb. O knjizi će, uz autoricu, govoriti Drago Glamuzina, Kruno Lokotar i Kristian Novak.
Naslov knjige ‘4 brave’ vrlo precizno naznačuje o čemu se u knjizi radi. Iza ‘4 brave’ mora da je dobro zaključana neka trauma. Broj 4 iz naslova sugerira da se radi o najtežoj vrsti traume, jer je iz djetinjstva, iz doba kada se brojevi još pišu znamenkama.

‘4 brave’ donose priču djevojčice, infantilne pripovjedačice kojoj se u pisanju još miješaju standard i dijalekt, čija je sintaksa jednostavna… o njezinu odrastanju i školovanju od prvoga do šestoga razreda, u međimurskom selu, u razdoblju 1991.-1996. Njezina ‘krivnja’ je u tome što ne ide na vjeronauk kao sva druga djeca, te što su neki članovi njezine obitelji bili članovi Saveza komunista, baš kao i dobar dio Hrvata prije toga doba presvlačenja uvjerenja i nove gorljivosti.

Knjiga sadrži i nešto dirljivog i prijetećeg dokumentarnog materijala, školskih sastavaka, izrezaka iz novina, ‘pisama smrti’, koji pokazuje stanje ugroženosti i praksu ugrožavanja. Ova knjiga je zapravo nešto kao ‘Velika bilježnica’ Agote Kristof. S tim što je ‘4 brave’ napisala Željka Horvat Čeč, ime koje više nećete zaboraviti.

VBZ


VBZ-ovi noviteti na Interliberu: Željka Horvat Čeč i Goran Gerovac

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,