4. Ja BiH festival: Sarajevska noć u Zagrebu

Predstavljanjem filmskog projekta ‘Balada o Pišonji i Žugi’, inspiriranog kultnom pjesmom Zabranjenog pušenja koju je napisao Sejo Sexon te ‘Urbanim piknikom’ Vlatke Kolarović i Paole Orlić, u Galeriji Velvet otvoreno je četvrto izdanje festivala ‘Ja BiH… 5 dana Sarajeva u Zagrebu’.
JaBiH 2015-Sarajevska noć u VelvetuPjesma je utemeljena na istinitim događajima iz Sarajeva 1980-ih, dok film nije baziran isključivo na istoimenoj pjesmi, već i nekoliko drugih popularnih pjesama kultne sarajevske grupe. Film je svojevrsna posveta gradu Sarajevu. Režirao ga je Jasmin Duraković, nekadašnji generalni direktor Federalne televizije i redatelj igranih filmova ‘Nafaka’, ‘Sevdah za Karima’ i ‘Ja sam iz Krajine, zemlje kestena’, prikazivanih na mnogim svjetskim festivalima, a poznat je i kao kreativni producent i pokretač više uspješnih TV serija, među ostalima i ‘Lud, zbunjen, normalan’.

Za gastro ponudu ‘Urbanog piknika’ pobrinula se Gabrijela Ključe, uspješna ugostiteljica iz Sarajeva hercegovačkih korijena i Igor Gudac iz Rijeke, a nazdravilo se uz vina Meneghetti odvjetnika i vinara, Travničanina Miroslava Pliše.

Da se radi o zanimljivom festivalu koji već četiri godine uspješno povezuju Zagreb i Sarajevo, potvrđuje i veliki broj uzvanika koji su došli podržati ovu zanimljivu priču, ali i veliki broj zaljubljenika u bosansko-hercegovačku kulturu koji se kroz Ja BiH festival s radošću prisjećaju svojih korijena.

P. R. / Foto: John Pavlish


4. JaBiH festival
4. Ja BiH festival: 5 dana Sarajeva u Zagrebu


Ivica Propadalo, Paola Orlić, Vlatka Kolarović i Ismet Efendić

Tagged: , , , , , , , , , , , ,