4. KinoKino: Una, Dodo i dida s Marsa

Četvrto KinoKino – Međunarodni filmski festival za djecu – u zagrebačko kino Europa donosi osam filmova namijenjenih uzrastima od sedam godina naviše.Film ‘Moj dida je pao s Marsa’ u režiji Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića, kojim je otvoren festival, nastao je koprodukcijom filmskih umjetnika iz Hrvatske, BiH, Luksemburga, Norveške, Češke, Slovačke i Slovenije. Prema ‘šašavoj’ priči Irene Krčelić (njezin opis) ‘Moj dida je vanzemaljac’, Branko Ružić i Pavlica Bajsić Brazzoduro su napisali scenarij o obitelji koja je samo naoko obična.

Djevojčica Una (Lana Hranjec) ima problema u školi jer je, zbog privrženosti djedu, zlostavljaju druge djevojčice. Ona ima dva brata, mamu, tatu koji je pilot i djeda (Nils Ole Oftebro) koji se bavi izumima. No, djed je zapravo samo ljuštura za biće s drugog planeta (nakon havarije koja je uništila kuću i ubila djeda i njegovu kćer) i mada živi kao svi drugi, sprema se otići… Odnosno, otmu ga ‘njegovi’ ( što ugrožava život Unine mame ) i Una ga pokušava spasiti. Pri tome u podrumu (koji je svojevrsni laboratorij) nalazi malog međuzvjezdanog robotskog pilota, kojeg ‘posvoji’ i nazove ga Dodo (odlično osmišljen izgled uz glas sugestivnog Ozrena Grabarića), spašava ga od svoje zločeste kolegice, vadi ga iz rijeke, otima od motorista/bikera (grupa opakih momaka koje vodi djevojka; prihvatljivo jer su Slovenci!) i ukratko, kako to biva u SF-u, među njima se rađa prijateljstvo.

Odlična fotografija (Sven Pepeonik), upečatljivi no ne pretjerani tehnološki zahvati, sjajni glumci (posebice uvjerljiva Lana Hranjec) i nadasve decentna ali jasna poruka o vrijednostima prijateljstva, obitelji kao utočišta i suradnji kao mostu razumijevanja (bikeri pomažu u spašavanju Unine mame) čini film ‘Moj dida je pao s Marsa’ šarmantnim i gledljivim za one od sedam godina, ali i one puno, puno starije.

Olga Vujović


Tagged: , , , , , , , , , ,