4.MAGfestival u Splitu

U prekrasnom ambijentu gotičke dvorane Muzeja grada Splita, u srijedu 28. kolovoza, pred mnogobrojnim poklonicima komorne glazbe počeo je 4.MAGfestival – festival komorne glazbe. Uz uvodne riječi organizatora, festival je otvorio savjetnik splitskog gradonačelnika za kulturu i znanost Igor Baković.

Zagrebački puhački trioNa prvoj večeri festivala nastupio je hvaljeni Zagrebački puhački trio. Koncertu je prisustvovala i priznata splitska skladateljica Olja Jelaska, čiju je skladbu publika, među kojoj je bio i proslavljeni svjetski pijanist Kemal Gekić, imala priliku čuti na  koncertu. Trio je još izveo skladbe J.S. Bacha, W.A. Mozarta, A. Tansmana, J. Leclaira i M. Ruždjaka.

Josip Dragnić‘Zagrebački puhački trio sve nas je počastio koncertom nazvanim Čarobnjakov učenik. Dario Golčić, oboa, Domagoj Pavlović, klarinet i Žarko Perišić, fagot, majstori su svojih glazbala, a zajedničkim muziciranjem u punini plijene i osvajaju. Odabrani program i besprijekorna, vrlo nadahnuta izvedba zrcalila je visoke dosege međunarodno uglednog ansambla. Brojni ljubitelji lijepe glazbe glasnim su pljeskom nagradili izvrsne izvođače koji su uzvratili Bachovim dodatkom. Pamtit ćemo dugo ovaj vrijedan koncert uzoran i po komunikaciji s publikom – jednostavnost, šarm i ljupkost ne dolazi ni iz čega izvanjskog nego su utkane u sadržaj ponizno izvedenog”, opisala je koncert kritičarka Slobodne Dalmacije, Tatjana Alajbeg.

Verena ZaunerSljedeći koncert 4.MAGfestivala na rasporedu je u subotu 31. kolovoza u 20.30. Nastupit će gudački kvartet HIP4tet iz Španjolske te jedan od pokretača MAGfestivala gitarist Josip Dragnić s programom ‘Europska klasika na izvorni način’. HIP4tet je sastavljen od članova JOA Formation Superior: Oria Palau (violina), Oleksandr Sora (violina), Noah Mayer (viola) i Verena Zauner (violončelo). Zanimljivo je da glazbenici u svom nastupu koriste crijevne žice i gudala kakva su se koristila u vremenu iz kojeg potječe glazba koju izvode.

MAG

Tagged: , , , , , , , , ,