4. Salon pjenušavih vina

U Zagrebu je, u hotelu Dubrovnik, održan 4. Salon pjenušavih vina na kojem se predstavilo 45 izlagača, većinom iz Hrvatske i Slovenije te dva iz Italije i jedan iz francuske Champagne.Na svečanom otvorenju, dodijeljena su priznanja najboljim vinima mreže Salon of Sparkling Wines s ocjenjivanja koje je prvi put ove godine održano u Zagrebu. Priznanja su u kategoriji bijelih pjenušavih vina dobili Prestige extra brut Istenič, 2013 (1.), Muscat brut Vina Kauran, 2010 (2.) i Istenič No.1. brut, NV (3.) U kategoriji ružičastih vina najbolje su ocijenjeni Petračev Bregh rosé 2017 (1.), Vipava 1894 Penina rosé brut 2017 (2.) i Ružica Vinodola, Vinske kuće Pavlomir, brut 2017( 3).

Osnivačica ove mreže Nina Levičnik naglasila je važnost suradnje dvaju festivala u ideji promicanja znanja o pjenušavim vinima, a direktor ljubljanskog salona Rado Stojanovič ponovio je priču o prijateljstvu i sjetio se kako je sve počelo. ‘Prvi salon pjenušavih vina se rodio iz ljubavi prema pjenušavim vinima troje prijatelja, tada organizatora Slovenskog festivala vina, 2014. Tri godine kasnije je slovensko-hrvatsko prijateljstvo stvorilo 1. Salon pjenušavih vina u Zagrebu. U ovoj godini se priča o prijateljstvu i ljubavi prema pjenušavim vinima, koja govore univerzalni jezik, nastavlja s idejom nazdravljanja ujedinjenosti u različitosti te novim zajedničkim projektom, Vinskim univerzumom koji je, svoju premijeru doživio dan uoči zagrebačkoga Salona pjenušavih vina.’

Nagrađeni vinari i organizatori

Cilj i poruka posjetiteljima je širenje svijesti da se pjenušava vina ne piju samo za praznike i svečanosti te podizanje razine kulture pijenja pjenušavih vina kroz izobrazbu. Stoga su i ove godine održane dvije besplatne radionice. Prva je bila posebna i prva takva u Hrvatskoj na jednom ‘klasičnom’ vinskom festivalu – ‘Prirodno’ (i) pjenušavo’ – na kojoj se govorilo o tzv. prirodnim (pjenušavim) vinima koja su sve zastupljenija u što nije samo trenutni trend, već predstavlja budućnost… i prošlost. Zanimljivo kušanje i raspravu vodila je Nina Levičnik, ljubiteljica i poznavateljica ‘prirodnih’ vina, a gosti su bili Miha Kelhar iz vinarije Keltis i Mislav Jelić iz zagrebačkog vinskog bara Bastion no. 19. Druga radionica je bila već tradicionalna – ‘Susret u pjenušavoj čaši: Hrvatska & Slovenija’ – na kojoj su naslijepo kušana najbolje ocijenjena vina Hrvatske i Slovenije u parovima. Tu su se našla pjenušava vina Sanabor (Lucidia brut 2015 & vinska kuća Pavlomir, 1288, 2016; Kurtalj Prestige Cuvée 2013 & Istenič Prestige Extra brut, 2013; Petrač Bregh rosé 2017 &Vipava 1894 Penina rosé brut 2017. Radionicu je vodila enologinja Ivana Nemet.

Četvrti zagrebački salon pokazao je mnogim posjetiteljima čarobni svijet mjehurića, predstavio već poznate ali i neke nove proizvođače i pjenušavu scenu, posebice hrvatsku, koja iz godine u godine raste, u kvaliteti i količini. Slovensku će pjenušavu scenu svi zainteresirani moći bolje upoznati 14.veljače na 7. Salonu penečih vin, Ljubljana u hotelu Slon. Ondje će biti nazočni i neki hrvatski izlagači (Petrač, Vuglec, Pavlomir), a ulaznice se mogu kupiti putem sustava Entrio.

P. R. / Foto: Julio Frangen


 

 

Tagged: , , , , , , , ,