4. Venecija u Zagrebu: 6 filmova s Mostre

U zagrebačkom kinu Europa od 12. do 17. ožujka, četvrtu godinu zaredom, održat će se program Venecija u Zagrebu, manifestacija koja donosi odabrane talijanske filmove prikazane na prethodnom izdanju Venecijanskog filmskog festivala (Mostre) – najstarijem i jednom od najpoznatijih filmskih festivala na svijetu.Ovogodišnji program uključuje šest atraktivnih filmskih naslova. Program se organizira u suradnji Venecijanskog filmskog festivala, Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu i Zagreb Film Festivala.

Program otvara kultni film ‘Miris žene’ iz 1974. redatelja Dina Risija, pikarska drama spoznaje vlastite nemoći koja na humoran, gorko ironičan, pa i tragično sjetan način podriva mačizam i talijanštinu. Najbliže idealu rasne talijanske komedije je Pero Roana Johnsona. Ova humorna obiteljska drama prati međugeneracijske ratove, svakodnevne probleme i nepomirljive statusne razlike dviju talijanskih obitelji suočenih s najavom preuranjenog roditeljstva dvoje djece-maturanata.

Slijedi zanimljivo ostvarenje ‘Tommaso’ u kojem glavnog junaka (igra ga sam redatelj Kim Rossi Stuart), proganjaju erotske maštarije koje, zbog potisnutih strahova i izbirljivosti kad su u pitanje žene, nije u stanju realizirati u stvarnome životu. Tu je i film ‘Nerazdvojne’, fikcija o frustriranim sestrama-sijamskim blizankama koje roditelji do punoljetnosti zlorabe kao cirkusko-pjevačku atrakciju kako bi financirali svoje poroke.

Svakako valja istaknuti i film ‘Uši’, drugu cjelovečernju režiju Alessandra Aronadija, punu bizarnih epizodnih zgoda što ih u jednom danu, zbog nezgodnog šuma u ušima s kojim se tog jutra probudio i vijesti o prijateljevoj smrti, doživljava njegov zbunjeni ‘antijunak’. Program zaključuje film ‘Ovi dani’ Giuseppea Picciolinija, portret četiri prijateljica na zajedničkom balkanskom putovanju ka ispunjenju i sazrijevanju.

M. Č.


Venecija u Zagrebu 2016
Tagged: , , , , , , , ,