40. Samoborska glazbena jesen: U znaku dosadašnjih pobjednika

U jubilarnom 40. izdanju Samoborska glazbena jesen imat će svojevrsni retrospektivni karakter, jer će ponovno okupiti pobjednike Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić, koji su prve veće iskorake u svojim karijerama napravili upravo u Samoboru, a mnogi od njih ostvarili su potom i značajne međunarodne karijere. U nizu posebno osmišljenih programa nastupit će tako Javor Bračić, Petrit Çeku, Zrinka Ivančić, Petra Kušan, Dunja Bontek, Srđan Bulat, Ivan Šverko i Tanja Sonc.
40. Samoborska glazbena jesenNa konferenciji za medije, u dvorani Hrvatskog društva skladatelja u Zagrebu, predstavljen je program ovogodišnjeg izdanja, a prva dva pobjednika natjecanja mladih glazbenika Javor Bračić i Petrit Çeku zahvalili su na podršci koju su dobili. Bračić je istaknuo kako mu je Samoborska glazbena jesen i natjecanje Ferdo Livadić ostalo u sjećanju zbog umjetničkog konteksta koje je imalo jer je, za razliku od ostalih natjecanja, svatko imao mogućnost predstavljanja svog recitala. Çeku je rekao kako je za njega Samoborska glazbena jesen kao Manchester United za Ronalda, jer je tada kao mlad glazbenik prvi put imao osjećaj vrijednosti rada i vježbanja te prihvaćanja od strane publike.

Umjetnički ravnatelj festivala Srećko Bradić zahvalio je svim prethodnicima u organizaciji festivala i predstavio osnovni koncept ovogodišnjeg izdanja, rekavši da će sastavni dio Samoborske glazbene jeseni biti 12. međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, 4. međunarodno skladateljsko natjecanje New Note te Ivana Bilić Marimba Week. Ljubitelji glazbe ponovno će moći uživati i u vrhunskim izvedbama Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića, Josea Gallarda, Gernota Süssmutha, Jelene Očić, Katarine Livljanić & Dialogosa, Komornog gudačkog orkestra Slovenske filharmonije, Cantus Ansambla te violinista Irvinea Ardittija, koji će na Muzičkoj akademiji održati i masterclass. Na pressici je ovogodišnje kandidate na natjecanju Ferdo Livadić predstavila izvršna direktorica Renata Glojnarić, a poziv ljubiteljima glazbene umjetnosti na dolazak u Samobor na festival uputila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

Opširnije na: www.samobor-festival.com


Stefan-Milenković-i-Aleksandar-Kalajdžić.
Stefan Milenković otvorio Samoborsku glazbenu jesen


Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a

38. Samoborska glazbena jesen

Tagged: , , , , , ,