Stefan Milenković otvorio Samoborsku glazbenu jesen

Proslavljeni violinist Stefan Milenković, Simfonijski orkestar HRT-a i dirigent Aleksandar Kalajdžić priredili su veličanstven glazbeni doživljaj i tako sjajno otvorili 39. izdanje Samoborske glazbene jeseni.
Stefan-Milenković-i-Aleksandar-Kalajdžić.Bio je to spektakl za koji se danima tražila ulaznica te je velika dvorana Pučkog otvorenog učilišta u Samoboru bila dupkom ispunjena s više od 300 posjetitelja, koji su dugotrajnim pljeskom i ovacijama ispratili proslavljenog glazbenika i orkestar.

Simfonijski orkestar HRT-a i maestro Kalajdžić za svečano otvorenje festivala odabrali su na početku Felixa Mendelssohna i Hebridi (‘Fingalova pećina’), uvertira op. 26. Pridružio im se potom i neponovljivi Stefan Milenković u izvedbi zahtjevnog Koncerta za violinu i orkestar u d-molu, op.47 Jeana Sibeliusa te potom ‘Carmen’, Concert Fantasy op.25 Pabla De Sarasatea. Pljeskom je publika izmamila i dodatak – Allemande, partita no.2 za violinu Johanna Sebastiana Bacha. Za kraj redovnog programa Simfonijski orkestar HRT-a i maestro Kalajdžić odabrali su uvertiru fantazije ‘Romeo i Julija’ Petra Iljiča Čajkovskog.

Ovogodišnje izdanje festivala otvorio je zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš, koji je zahvalio Gradu Samoboru kao partneru u projektu te istaknuo modularnost festivala u kojem se nađe za svakog ponešto. Posebno je čestitao organizatorima što misle na mlade umjetnike. Svečanom otvorenju 39. Samoborske glazbene jeseni nazočili su predsjednik Ivo Josipović, predsjednik skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković, zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević, gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak i ostali uzvanici.

Samoborska glazbena jesen drugog dana festivala nudi nastup Ivana Mučića, prošlogodišnjeg dobitnika Nagrade Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora na natjecanju Ferdo Livadić. Njegov koncert 5. listopada počinje u 20 sati u Galeriji Prica.

SGJ


Pročitajte još: Stefan Milenković otvara 39. Samoborske glazbene jeseni , Na Samoborskoj glazbenoj jeseni – 200 glazbenika


 

 

Tagged: , , , ,