44. Zilik: Umjetnici i djeca u Karlovcu

Tradicionalni susret umjetnika i djece, 44. Zilik (Zimska likovna kolonija) u karlovačkom Centru za pružanja usluga u zajednici Vladimir Nazor, trajao je od 16. do 20. siječnja.Povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol odabrala je pet umjetnika koji su prigodnim radionicama uveli djecu u spoznavanje različitih likovnih tehnika i vizualnih svjetonazora.

Prvi dan je Mercedes Bratoš podučila mališane tehnici kolaža, potaknuvši ih na samostalno promišljanje, čime je dobila izvrsne radove na temu ‘Stablo želja’. Natalia Borčić pozabavila se kombiniranom tehnikom, pa su nastale vrlo maštovite ‘Tvornice igračaka’, trodimenzionalni prikazi mogućih postrojenja. Poznati karikaturist Nik Titanik svojom je demonstracijom slikanja karikatura razveselio prepunu dvoranu djece i odraslih, a djeca su vrlo precizno nacrtala vlastito karikaturalno viđenje stvarnih ili izmišljenih ljudi, pa čak i životinja. Oblikovatelj stakla Anton Vrlić djeci je približio zahtjevnu tehniku akvarela, dok je zadnji dan prepušten mladoj grafičarki Nikolini Knežević. Ona je djeci objasnila pojam diorame (3D prikaz nekog događaja) ponudivši im tri teme: svemir, podmorje i šumsku priču, te za uzvrat dobila izuzetno maštovite, šarmantne i cjelovite radove.

44. Zilik počeo je izložbom slika Marijana Richtera, a završio izložbom dječjih radova nastalih na radionicama tijekom proteklih pet dana, kao i likovnih umjetnika koji su slikali u vrijeme kolonije ili poklonili svoje slike.

Olga Vujović / Foto: Niko Goga


44. ZILIK: Zimska likovna kolonija

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,