45. Samoborska glazbena jesen: Monika Leskovar i Zagrebački solisti

45. Samoborska glazbena jesen održava se od 25. rujna do 4. listopada, a svečano su je otvorili Zagrebački solisti i violončelistica Monika Leskovar.Zagrebački solisti započeli su s tri Bachove Sinfonie – u D duru BWV 35, u f molu BWV 12 i u E duru BWV 29, da bi potom s violončelisticom Monikom Leskovar maestralno izveli Haydnov Koncert za violončelo i orkestar br. 1 u C duru za što su nagrađeni dugotrajnim pljeskom publike u župnoj crkvi sv. Anastazije. Za kraj programa ostavili su Beethovenov Gudački trio u C molu, op. 9 br. 3, davši svoj doprinos obilježavanju 250. godišnjice skladateljeva rođenja.

Na otvorenju festivala umjetnički ravnatelj Srećko Bradić je istaknuo kako je proteklih godina festival imao zadovoljstvo ugostiti nebrojene domaće i strane umjetnike koji su nas obogatili izvanserijskim iskustvima muziciranja, a sastavnim dijelom festivala postali natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić i skladateljsko natjecanje New Note, oba s međunarodnim predznakom.

‘Čini mi se da je najveća vrijednost festivala jedan snažan poticaj mladim ljudima da glazba postane njihov život, odnosno životno opredjeljenje’, istaknuo je Srećko Bradić osvrnuvši se i na epidemiološku situaciju zbog koje su međunarodna kretanja umjetnika svedena na minimum ili su prekinuta pa se tako pri sastavljanju programa intenzivnije okrenulo prema vlastitom okruženju i angažiralo najvrsnije domaće glazbenike.

Festival je proglasila otvorenim izaslanica ministrice kulture i medija Iva Hraste Sočo, naglasivši da je Samoborska glazbena jesen proteklih godina okupila brojne poznate hrvatske i inozemne komorne orkestre i ansamble, te soliste i dirigente, ujedinivši ih u zajedničkom predstavljaju umjetničke, glazbe posebno one hrvatskog skladateljskog kruga.

S. G.


Tagged: , , , , , , , , ,