5. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo

U predvorju Velike dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, službeno je predstavljeno peto izdanje Hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo. Uz Gorana Končara, istaknutog hrvatskog violinista i predsjednika Unisona – Hrvatskog glazbenog saveza te člana ovogodišnjeg stručnog žirija natjecanja, prisutnima se obratila i Zdenka Papandopulo, supruga slavnog pokojnog kompozitora i dirigenta Borisa Papandopula po kojem natjecanje nosi ime.zdenka-papandopulo-i-goran-koncarU Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog od 26. rujna do 1. listopada održat će se 5. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo. Na natjecanje se ove godine prijavilo čak 59 kandidata, a osim novčanih nagrada prvoplasirani iz svih kategorija nastupit će uz Simfonijski orkestar HRT-a na Svečanom koncertu 24. listopada, a podijelit će se još niz zanimljivih nagrada.

Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo godišnja je manifestacija koja se održava u više natjecateljskih kategorija s osnovnim ciljem da pruži šansu mladim glazbenicima u Hrvatskoj da se tijekom školovanja upoznaju sa složenom i konkurentnom klasično-glazbenom scenom te da ih se pripremi za svjetska natjecanja.

Da se u tim nastojanjima uspjelo ponajbolje dokazuje činjenica da su u protekle četiri godine laureati natjecanja ostvarili niz uspješnih nastupa te osvojili zapažene nagrade na međunarodnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu u čemu im je, prema njihovim izjavama, Natjecanje Papandopulo bilo od neprocjenjive važnosti.

Većina njih zauzela je svoje mjesto u vrhu hrvatskog reproduktivnog umijeća te su postali prepoznatljiva imena glazbene scene poput violinista Marka Grazianija, klarinetista Brune Philippa, saksofonista Tomislava Žužaka, baritona Leona Košavića, pijanista Petra Klasana, gitarista Lovre Peretića, violončelistice Latice Anić, udaraljkaša Filipa Merčepa te komornog sastava Trio 1887. (u sastavu Petra Gilming, klavir, Sho Akamatsu, violina i Branimir Pustički, violončelo), da nabrojimo samo prvonagrađene.

U protekle četiri godine mladi umjetnici natjecali su se u 19 kategorija, a ove godine natjecat će se u njih pet. U kategoriji flaute prijavilo se 17 kandidata, klarineta 14, violine 11, viole 9 i saksofona 8. Mlade umjetnike i ove godine birat će stručni ocjenjivački sud u tri izlučna kruga. U drugi krug ulazi šestero najbolje plasiranih iz prvoga, a u finale ulaze troje kandidata. U svakoj se kategoriji dodjeljuju tri novčane nagrade te nagrada za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja. Prvoplasirani iz svih kategorija osvajaju solistički nastup uz Simfonijski orkestar HRT-a na Svečanom koncertu 24. listopada, a svi nagrađeni dobivaju mogućnost nastupa na nizu koncerata, sudjelovanje na hrvatskim festivalima, kao i snimanja za fonoteku Hrvatske radiotelevizije.

Ova manifestacija nazvana je po jednom od najvećih skladatelja i dirigenata u hrvatskoj povijesti Borisu Papandopulu, a ove godine obilježava se 110. obljetnica rođenja i 25. godišnjica smrti ovog glazbenog velikana.

U. S. / Foto: Dinko Bažulić


Zbor HRT-a
110. obljetnica rođenja Borisa Papandopula
Tagged: , , , , , , , , , ,