5. Salon penečih vin u Ljubljani

Salon penečih vin u Ljubljani 16. veljače slavi mini obljetnicu – 5. godina postojanja – koju će obilježiti uz sudjelovanje rekordnog broja vinara – 44 izlagača i oko 120 pjenušavih vina. Trajat će od 15 do 21 sat, a održat će se u velikoj dvorani Grand Hotela Union.U skladu s već poznatim i dobro prihvaćenim modelom okupit će najbolje proizvođače pjenušavih vina, njihove vrhunske pjenušce, odabrane fine zalogaje i mnoge ljubitelje elegantnih mjehurića. S ciljem širenja i podizanja razine vinske kulture organizirane su četiri besplatne vođene degustacije.

Prva radionica je ‘Razmišljanja dvaju pjenušavih velikana – Miran Sirk i Miha Istenič’. Miha Istenič u ime Udruge slovenskih vinara, vodit će drugu degustaciju s temom ‘Odgovorno pijenje vina’, a program se nastavlja radionicom ‘Susret na vrhu’ na kojoj će se kušati najviše ocijenjena slovenska i hrvatska pjenušava vina. Na radionici ‘Mjehurići, mjehurići, mjehurići’, mladi enolog vinarije Puklavec Family Wines, Rok Jamnik, ispričat će osnove o pjenušcima.

5. Salon penečih vin Ljubljana drugi je salon Mreže salona pjenušavih vina. Prvi ovogodišnji održan je 2. veljače u Zagrebu. Na 2. Salonu pjenušavih vina Zagreb, održanom u hotelu Dubrovnik, bilo je 39 izlagača, od kojih je bilo gotovo pola Slovenaca, a moglo se kušati više od stotinu pjenušavih vina. Slovenski vinari također su dobili najviše nagrada za najbolje ocijenjena vina. Među njima su i nagrade za najviše ocijenjena vina u obje objavljene kategorije – bijela i ružičasta pjenušaca vina.

Mreža Salona pjenušavih vina
Međunarodna mreža ‘Salon pjenušavih vina’ osnovana je nakon prošlogodišnje vrlo uspješne veze salona pjenušavih vina u Ljubljani i Zagrebu. Mreža će se širiti u nadolazećim godinama (prvenstveno u regiji) i spojiti glavne gradove kroz salone koji će biti organizirani prema istom modelu.

Ocjenjivanje vina
U Ljubljani je 26. siječnja održano međunarodno ocjenjivanje pjenušavih vina 5. Salona penečih vin u Ljubljani i 2. Salon pjenušaca Zagreb. Bilo je 84 uzorka za degustaciju, dva predsjednika (mr. sc. Franjo Francem, enolog; Darja Bovha,enologinja;) i 10 članova povjerenstva.

Najviše ocijenjena vina u kategoriji bijelih pjenušavih vina:
1. Brda klet, Bagueri brut, 2010
2. Nekretnina Štokelj, Penina pinela, 2015
3. Puklavec obiteljske vina, Seven Number Classics, NV
3. Radgonske gorice d. d., Zlatni radon pjenušava Ciconia, 2007

Najviše ocijenjena vina u kategoriji ružičastih pjenušavih vina:
1. Vinogradarstvo i vinogradarstvo Čarga 1767, Donna Regina, brut, rosé, 2013
2. Bjana, Brut rosé, NV
3. Klet Brda, Bagueri rosé, 2011
3. Radgonske gorice d. d., Zlata radgona špinat, ruža, 2012

R. P. / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , , , ,