5. Zagreb Design Week: Novi koncept i prostor

Svečano je otvoren najveći hrvatski festival posvećen dizajnu, 5. Zagreb Design Week. Jubilarno izdanje organizatori su iskoristili za promjenu imena, identiteta i adrese, a posjetitelje su ugostili su u Hali V. Tehničkog muzeja Nikola Tesla.Novi prostor rezanjem vrpce, otvorili su Martina Bienenfeld , direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba, češki veleposlanik Vladimir Zavázal i dizajner Josef Tomšej u ime Češke kao države partnerice festivala te organizatori Zagreb Design Weeka, Tina Marković i Daniel Tomičić.

‘U turističkoj zajednici nas iznimno vesele projekti poput Zagreb Design Weeka, koji skreću pažnju na sve dobro i inovativno što Zagreb i Hrvatska imaju pokazati. Drago mi je da je ovo festival koji iz godine u godinu raste i koji obogaćuje turističku ponudu grada, pogotovo u svibnju koji nam se pokazao kao turistički najposjećeniji mjesec’, izjavila je Martina Bienenfeld.

Miroslav Kolatek, Daniel Tomičić, Tina Marković i Martina Bienenfeld

‘Drago nam je da smo uspjeli revitalizirati zgradu koja je u samom centru grada, koja je godinama stajala napuštena i derutna te služila kao odlagalište otpada. Zgradu smo obnavljali nekoliko mjeseci i iznimno smo ponosni na sve koji su nam pomogli u procesu renovacije, pogotovo jer je učinjeno uistinu puno za širu zajednicu. Pred nama je deset dana vrhunskog dizajna i već svima dobro poznate zabave, koja iz godine u godinu ima sve više kvalitetnog sadržaja’, istaknuo je Daniel Tomičić, direktor Zagreb Design Weeka.

Tema Zagreb Design Weeka je Suvremeno/Svevremeno, a propituje trajanje dizajnerskih rješenja, od klasika koji su vječni do dizajna koji nestaje u vremenu u kojem je i nastao. U tjednu dizajna predstavit će se oko 350 izlagača iz cijelog svijeta, a neki od eksponata osvajali su i svjetske nagrade.

Najveće hrvatsko dizajnersko događanje na više od 3000 m2 interijera donosi brojne izložbe, predavanja, radionice, panele i filmske projekcije, a u vanjskom prostoru otvoren je i Park na više od 1000 m2, koji će posjetiteljima omogućiti druženje uz glazbu i dizajn.

Od eksponata možete pronaći sve, od mode, nakita i namještaja do sitnica koje proizvode dizajneri. Posljednja tri dana festivala održat će se i sajam umjetnosti ‘Art Zagreb’ pokrenut radi jačanja tržišta umjetnosti u Hrvatskoj.

J. G. / Foto: Karla Jurić i Matej Jurčević


Tagged: , , , , , ,