50 godina stvaralaštva Dimitrija Popovića

U zagrebačkom Muzeju Mimara, u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, Skaner studija i Muzeja Mimara, bit će predstavljena monografija, otvorena izložba i izveden performans ‘Alegorija o umjetnosti’.Dan je to kada se svečanim programom obilježava 50 godina umjetničkog djelovanja slikara i pisca Dimitrija Popovića. Rođen je na Cetinju u Crnoj Gori, 1951.godine, a živi i radi u Zagrebu. Iza njega su brojne izložbe u Europi, a djela u mnogim svjetskim zbirkama.

Opsežna i luksuzna monografija u uredništvu Bože Biškupića, obuhvaća autorove tematske cikluse u vidu 20 odabranih tema, od mitske preko sakralne i svjetovne, sagledavajući umjetnikovo bogato izražavanje ljudskog tijela, od žrtvovanja i posvećenja, erosa i tanatosa, lijepog i ružnog, stvarnog i imaginarnog, do Kristova tijela kao idealnog oblika i nadahnuća. Knjiga pokazuje raskoš i različitost medija kojima se Dimitrije Popović služio kroz desetljeća, od onih klasičnih poput crteža, slika, grafika, skulptura, pa do suvremenih tehnika kolaža, asamblaža, fotografije, objekta, instalacije i performansa.

‘Alegorija o umjetnosti’ naziv je performansa koji će biti upriličen u Muzeju, a publika će imati prigodu upoznati umjetnikov jedinstveni izričaj. Izložba u atriju dat će presjek autorova stvaralaštva, i posjetiteljima, ljubiteljima suvremene hrvatske umjetnosti, pružiti zadovoljstvo likovnog putovanja kroz vrijeme dugo pola stoljeća, koliko je Dimitrije Popović obilježio i utjecao na hrvatsku i svjetsku kulturnu scenu.

M. M.Tagged: , , , , , , , , , , , ,