56. Floraart: Cvjetna idila na Bundeku

Kažu da Wagong – korejsko umijeće aranžiranja cvijeća – obilježava duboka estetika jednostavnosti, ali i grandioznosti. Posjetitelji 56. Floraarta imat će jedinstvenu priliku upoznati tajne Wagonga kroz nekoliko radionica posebne gošće Kang Yong-Soon.

Ova iznimna suradnja predstavljena je na svečanom otvorenju Međunarodne vrtne izložbe Floraart 2022. kojoj su nazočili ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, korejski veleposlanik Hong Seong Wook i Damir Grgić, voditelj Podružnice Zrinjevac u Zagrebačkom holdingu.

‘U proizvodnji cvijeća Hrvatska je deficitarna. Međutim, ovdje mogu reći da će u sljedećem višegodišnjem financijskom razdoblju taj sektor dobiti veću i značajniju podršku. Njegova vrijednost nije samo u proizvodnji, nego i u posebnom skladu koji unosi u naše živote’, rekla je ministrica Vučković.

Na više od 300.000 m² Bundeka, zasađeno je čak 100 000 sadnica, a izlaže 180 domaćih i inozemnih izlagača. Grad Zagreb prepoznao je gospodarsku, turističku i promotivnu vrijednost Floraarta te će i nadalje pružati svestranu podršku, naglasio je gradonačelnik Tomašević i dodao: ‘Osobno smatram da je potreba čovjeka za prirodom usađena u njegovo biće, a danas je ta potreba jača i izraženija nego ikada. U današnje vrijeme, pored svih nesretnih okolnosti koje nas okružuju ovo šarenilo boja i mirisa može nam pomoći da svoje misli usmjerimo na nešto pozitivnije.’

Veleposlanik Hong Seong Wook rekao je kako se ove godine obilježava 30. godišnjica diplomatskih odnosa između Koreje i Hrvatske te kako se iskreno nada da će ova suradnja znatno zbližiti dvije zemlje.

Damir Grgić iz Zrinjevca istaknuo je kako će se posjetitelji uz svakodnevna predavanja, radionice, dječje predstave i igraonice, upoznati s bogatstvom biološke raznolikosti i uživati u bojama i mirisima na jezeru Bundek.

Floristi će pokazati sva svoja umijeća i vještine na natjecanju florista, održat će se i međunarodno natjecanje učenika srednjih poljoprivrednih škola u aranžiranju, a posjetitelje očekuje iznimno bogat edukativni program i brojna zanimljiva predavanja i prezentacije. Za najmlađe je organiziran Floragrad u suradnji s Laboratorijem zabave na kojem će uživati u kreativnoj izradi cvijeća svakoga dana na temu drugog kontinenta. Pop Up Summer Garden donosi zabavu i gostovanja poznatih DJ-a.

Kao i obično, posjetitelji mogu nabaviti proljetne sadnice, sobno bilje, sadnice ukrasnog drveća iz hortikulturne i cvjećarske ponude po pristupačnim cijenama. Ulaz na izložbu i sva predavanja, radionice i natjecanja je besplatan, a otvorena je od 9 do 21 sat. Raspored događanja pogledajte na: Floraart

L. P. / Foto: Ivan Marinković


Floraart: Kup florista i radionice za posjetitelje


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,