62. Pula: Ljepota povijesti filmske umjetnosti

Na 62. Pulskom filmskom festivalu prikazat će se 12 različitih filmskih programa, a osim već predstavljenih natjecateljskih filmskih programa – hrvatskog i međunarodnog – novost je programski nazivnik Susjedi i prijatelji.
Pula film festival-povijestUveden je kako bi se osigurala veća vidljivost filmova iz zemalja povijesno i geografski bliskih Hrvatskoj. I ove godine bogata povijest Festivala te hrvatske i svjetske kinematografije zasjat će još jednom kroz filmski presjek programa Pulska kinoteka i Retrospektiva. U sjećanje na Tomislava Radića prikazat će se njegov prvi (Živa istina, 1972.) i posljednji (Kotlovina, 2011.) dugometražni igrani film.

Susjedi i prijatelji
Dugometražni filmovi iz zemalja geografski i povijesno bliskih Hrvatskoj u Puli su uvijek imali svoj dom, a imat će ga i ubuduće. Za te je filmove smišljen neformalan programski nazivnik i krajnje konkretna istoimena nagrada: Susjedi i prijatelji. Filmovi koji konkuriraju za ovu nagradu izdvojeni su iz postojećih festivalskih programa (Hrvatski program – manjinska koprodukcija, Međunarodni program, Dizalica i Pulica), a ti su pak programi definirani upravo s namjerom da malo bolje upoznamo naše susjede i prijatelje. I njihove filmove, naravno.

Retrospektiva
Ovo je fleksibilan program posvećen kinematografiji jedne zemlje, opusu jednog autora ili drugoj vrsti tematski obojenih programa. Cilj je publici prezentirati ekskluzivan filmski sadržaj koji inače nemaju priliku pogledati na redovnom kino programu, odnosno predstaviti pojedinog autora. U skladu s idejom da Pulski filmski festival posveti više pozornosti medijski manje vidljivim filmskim zanimanjima ovogodišnja Retrospektiva predstavit će presjek filmskog djelovanja majstorice maske Ivane Primorac. Impresivna filmografija i suradnja s vodećim filmskim autorima dovoljan su razlog za predstavljanje presjeka njenog filmskog opusa.

Pulska kinoteka
Prošle godine započet program prikazivanja filmova koji su obilježili pulsku filmsku povijest nastavit će se u prilično aktivističkom smislu. Namjera je upozoriti na katastrofalnu situaciju u kojoj se nalazi hrvatska filmska baština. Digitalizirano je nešto manje od 10 posto hrvatskih dugometražnih igranih filmova i ukoliko se ta žalosna činjenica ubrzo ne promijeni dovodi se u pitanje vrijedna filmska građa. Selekciju filmova i ove je godine potpisuje Rajko Grlić, odabravši pet filmova koji su digitalizirani i restaurirani.

Sjećanje na Žiru Radića
Tomislav Žiro Radić je došao u Pulu 1972. godine s filmom ‘Živa istina i nitko’, pa ni valjda on sam, nije očekivao da može izazvati toliko pomutnje na Festivalu. Četrdesetak godina kasnije u Puli je bio posljednji put, s filmom ‘Kotlovina’ i pri tom osvojio čak šest Zlatnih arena. Došao je i otišao iz Pule kao pobjednik, i stoga Pulski filmski festival u njegovo sjećanje prikazuje njegove filmove ‘Živa istina’ i ‘Kotlovina’.

PFF


62. Pula film festival
Filmski programi 62. Pulskog festivala

Tagged: , , , , , , , , , ,