63. Pula: Film Sve najbolje otvorio festival

Komedijom ‘Sve najbolje’, redateljice Snježane Tribuson svečano je otvoren 63. Pulski filmski festival pred već tradicionalno prepunom Arenom, uz spektakularni vatromet i pod neizostavnim zvjezdanim nebom.63. Pula Film Festival-otvorenjeVoditi ovako značajnu manifestaciju pripala je ove godine Barbari Kolar. Nakon impresivne izvedbe hrvatske i istarske himne pjevača Jacquesa Houdeka, publika je s velikom pozornošću pogledala najavu cjelokupnog hrvatskog programa te uvodni kratki film 63. Pule, u režiji Denisa Lepura i Marka Stanića.

Ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović zahvalila se institucijama bez kojih festival ne bi bio moguć, filmskim djelatnicima na njihovu doprinosu, sponzorima i prijateljima te najvećoj zvijezdi festivala – publici – te ih pozvala da uživaju u bogatom filmskom programu zaželivši im pregršt filmskih doživljaja.

O samom programu i novostima u selekciji govorio je predsjednik Umjetničkog savjeta Hrvoje Pukšec, istaknuvši kako vjeruje da će u narednih sedam festivalskih dana svatko pronaći barem jedan film za sebe, unutar 9 filmskih programa smještenih na 15 lokacija i više od 135 filmskih projekcija.

‘Kada radite festival u gradu od oko 60.000 stanovnika, a sakupite više od 60.000 posjetitelja tijekom održavanja Pulskog filmskog festivala, znate da ste na dobrom putu i da radite dobar posao’ , naglasio je Hrvoje Pukšec te se zajedno s članovima Umjetničkog savjeta, Tanjom Miličić i Mike Downeyjem, zahvalio i publici i struci na velikoj podršci.

Čast da 63. Pulski filmski festival proglasi otvorenim, pripala je mađarskoj filmskoj redateljici Márti Mészáros, kojoj je ovom prilikom uručena i Zlatna Arena za za životno djelo. Márta Mészáros je prva ženska redateljica koja je u Mađarskoj snimila film, osvojila Zlatnog medvjeda na filmskom festivalu u Berlinu i do danas ostala jedna od najvažnijih europskih redateljica. Nagradu za životno djelo redateljici uručio joj je producent, zamjenik predsjednika Europske filmske akademije i član Umjetničkog savjeta Pulskog filmskog festivala, Mike Downey, a njezin veliki obol filmskoj umjetnosti prikazan je kratkim filmom u režiji Pulskog filmskog festivala.

Osim samim riječima velike mađarske redateljice, festival je službeno otvoren i nezaobilaznim vatrometom koji je na nekoliko minuta prekrio inače zvjezdano pulsko nebo.

Čast da ‘filmski’ otvori 63. Pulski filmski festival pripala je filmu ‘Sve najbolje’ i redateljici Snježani Tribuson, čiji je dugometražni prvijenac ‘Prepoznavanje’ nagrađen čak trima Zlatnim arenama.

A. Š.


63. Pula-press-izložbe i koncerti
Koncerti i izložbe – ukras 63. Pule

63. Pula film festival-press-Zagreb
U Zagrebu o 63. Pula film festivalu
Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,