7. Srednjovjekovni festival Svetvinčenat: Bajka koju možete doživjeti

Na konferenciji za medije u Kaštelu Morosini-Grimani najavljen je sedmi po redu Srednjovjekovni festival koji će se održati od 4. do 6. kolovoza u Svetvinčentu. Program festivala je podijeljen u tri tematska dana; petak je Obiteljski dan, subota Dan viteštva, a nedjelja je Dan legendi.U petak, 4. kolovoza, program je prilagođen ponajviše djeci kada će upravo oni imati prilike pomoći u obrani Kaštela. Dječji program s prikladnim predstavama održavat će se na Placi, Kaštelu Morosini-Grimani te u Loži. Završna točka programa bit će Nebo puno želja u kojoj će svi posjetitelji moći sudjelovati u puštanju lampiona.

Subota je dan namijenjen viteškim borbama kada će vitezovi pokazati svoje vještine, a posjetitelji moći vidjeti srednjovjekovne sprave i uživati u demonstraciji rada vatrenog oružja. Glavna točka subotnjeg programa je spektakularna Noćna opsada kaštela.

Nedjelja je Dan legendi, dan kada se uprizoruju dvije najpoznatije savičentske legende – Legenda o vještici Mare te Legenda o nepoznatom konjaniku. Na konjičkom viteškom turniru, snage će odmjeriti konjanici iz redova obitelji Morosini te obitelji Grimani, a za kraj trodnevnog programa festivala priprema se uprizorenje legende o vještici Mare te jedinstveno scensko spaljivanje Kaštela uz pomoć specijalnih pirotehničkih efekata.

U kreiranju programa sudjeluje oko 250 kostimiranih sudionika iz dvadesetak domaćih i inozemnih udruga, od čega po prvi put na prisustvuju Red Čuvara grada Zagreba i Kostelska pištola, Corpo di guardia di Gradara (Italija) te glazbene skupine Holloenek Hungarica (Mađarska) i Trobadorz iz Pule.

Posjetitelji će moći doživjeti i Srednjovjekovni sajam, prikaz autentičnih starih zanata, napraviti si srednjovjekovnu frizuru, prepustiti se animaciji uličnih zabavljača, iskušati se u gađanju lukom i strijelom te pogledati gađanje opsadnim spravama, bodežima, sjekirama i kopljima. Moći će se pogledati srednjovjekovne sprave za mučenje, a bit će predstavljeni i Srednjovjekovni vrtuljak, Kmetski stolac te brojne druge atrakcije.

U Kaštelu posjetitelje očekuje svakodnevna gastro ponuda, dok će se za to u nedjelju pobrinuti ovogodišnji finalisti showa ‘3, 2, 1 kuhaj’, Martin Špaček i Kristijan Benić,  pripremajući delicije u jedinstvenom ambijentu kaštela.

Održat će se i izbor za najbolji selfie s festivala. Autori prve tri fotografije s najviše lajkova na društvenim mrežama osvojit će po četiri karte za igru Escape Castle Svetvinčenat koju mogu odigrati u Svetvinčentu. Svi posjetitelji će uz kupljenu ulaznicu za Srednjovjekovni dobiti poklon bon od 20% popusta na igru Escape Castle Svetvinčenat. Riječ je o jedinstvenoj i interaktivnoj igri u Kaštelu Morosini-Grimani gdje posjetitelji rješavanjem niza zagonetki otkrivaju misterij lokalnih legendi te imaju prilike saznati tajnu natpisa koji je nepoznati konjanik ostavio nakon pobjede na viteškom turniru u Svetvinčentu.

Turistička zajednica Općine Svetvinčenat organizira Foto natječaj koji će trajati od 4. do 13. kolovoza. Sva pravila i uvjete za sudjelovanje potražite na službenim stranicama Turističke zajednice www.tz-svetvincenat.hr . Pristigle radove ocjenjivat će Ocjenjivački sud kojeg ove godine čine: Richard Peršić, profesionalni fotograf (Udruga format); Barbara Ban, novinarka; Neven Gerenčir, profesionalni fotograf; Saša Miljević, profesionalni fotograf i Andi Bančić, profesor likovne kulture (Pučko otvoreno učilište Poreč).

K. R.


Tagged: , , , , , , , ,