75 godina Hrvatskog saveza slijepih

Na svečanoj akademiji u zagrebačkom kazalištu Vidra, Hrvatski savez slijepih obilježio je 75 godina postojanja i djelovanja. Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Zoran Milanović.‘Prije 14 godina imao sam prvi susret s predsjednikom Saveza, gospodinom Perićem, i taj susret je ostavio veliki dojam na mene. Nadam se da sam, dok sam tada bio na vlasti, napravio nešto što ste vi prepoznali i, ako jeste, ja sam sretniji čovjek. Sretan sam i kad me se pozove na ovakve događaje i uvijek ću im se rado odazvati. Želim vam da što prije definirate ono što bi se po zakonu trebalo definirati kako biste imali dostojan život’, izjavio je predsjednik Milanović.

Hrvatski savez slijepih je nacionalna udruga koja aktivno djeluje još od 1946. godine te je članica Europske unije slijepih (EBU) i Svjetske unije slijepih (WBU). Članice Saveza čine 27 lokalnih, županijskih, odnosno gradskih udruga slijepih koje svojim područjem djelovanja pokrivaju cjelokupni teritorij Hrvatske, a u koje se slijepi građani neposredno učlanjuju.

‘Ponosan sam na ovu krovnu udrugu, a posebno na naših 27 udruga u kojima se provodi većina aktivnosti i projekata te sve ono što nas čini afirmativnom i uspješnom organizacijom, odnosno skupom udruga. Svakih pet godina se okupimo ovim povodom i kažemo: ‘Idemo dalje!’. Idemo dalje prateći nove tehnologije, počevši od brajice i govornih softvera, pa sve do onoga što nas približava dostojnom životu jednog čovjeka. Hvala svima koji nam daju vjetar u leđa i što našim jedrima, koja ponekad znaju biti opuštena, daju još više zamaha’, rekao je Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih.U sklopu svečanosti, izdvojeno je nekoliko aktualnih projekata, od ukupno 14 aktivnih, čija je zadaća osvijestiti i senzibilizirati javnost o mogućnostima i potrebama slijepih osoba. Predstavljena je i Tiflotehna, tvrtka koju je osnovao Savez kao profitnu organizaciju s ciljem obavljanja specijaliziranih gospodarskih djelatnosti za poboljšanje kvalitete života osoba s oštećenjem vida. Kroz gospodarske djelatnosti predstavljen je projekt ‘Povećanje energetske učinkovitosti i pristupačnosti’, kao i Kabinet očne protetike te pomagala za slijepe osobe i njihova pristupačnost.

’16. lipnja 1946. godine se u Zagrebu okupila grupa slijepih intelektualaca i osnovala Hrvatski savez slijepih. Od tada, slijepi građani Republike Hrvatske, oživotvorujući osnivačko geslo: ‘I sami slijepi za slijepe’, sudjeluju u ostvarenju svojih snova, preuzimajući istovremeno svoj dio odgovornosti za zajedničko ‘bolje sutra’. Takvim djelovanjem ostvarili su početnu ideju da Hrvatski savez slijepih bude vodeća organizacija civilnog društva za artikuliranje specifičnih potreba slijepih te kao takva bude i relevantan partner vladinom sektoru u iznalaženju odgovarajućih optimalnih rješenja koja će pozitivno utjecati na kvalitetu života slijepih. Ideje, inicijative i ostvarenja nastala 75-godišnjim djelovanjem Saveza značajno su, neposredno i posredno, pridonijele poboljšanju kvalitete života slijepih osoba i njihovom pozicioniranju u društvu. Koristeći sve ono danas za što su se u prošlosti borili neki drugi ljudi, radili smo, radimo i radit ćemo za dobrobit slijepih Hrvatske’, izjavila je Andreja Veljača, izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih.

Emil Mandarić, predsjednik Udruge slijepih Primorsko-goranske županije, koji se bavi i kiparstvom te izrađuje skulpture u tehnici kaširanog papira s temama slijepih osoba, jednu takvu skulpturu poklonio je Hrvatskom savezu slijepih, koja će od sada krasiti prostore Saveza.

Dugogodišnje djelovanje Saveza, svojim dolaskom i pozdravnim govorom, podržala je i saborska zastupnica Ljubica Lukačić. Tom prigodom dodijeljene su Zahvalnica i Nagrada 16. lipanj koju Savez, još od 1990., dodjeljuje suradnicima koji su najviše pridonijeli položaju slijepih osoba kroz proteklu godinu s ciljem simbolične zahvale.

Stvaranje društva u kojem slijep neće značiti manje vrijedan, već različit, što je vizija samog Saveza, uvelike ovisi o entuzijazmu, trudu i pomoći brojnih njihovih donatora, volontera i suradnika, a među njima su ove godine nagrađeni Antonija Hasan, Joso Bagić i Mara Tubić.

A. K.


Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,