800 godina kulturne baštine Hrvatske i Mađarske

Izložba ‘Ars et Virtus: Hrvatska – Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine’ okupila je predstavnike vlada Hrvatske i Mađarske u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori, a otvorila ju  je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.Oko 150 eksponata stiglo je u Zagreb, a u 12 soba galerije prikazana je hrvatsko-mađarska likovna baština od srednjega vijeka do kraja Monarhije. ‘Ovo je jedna od najvažnijih izložbi koja se u nas postavlja u godini obilježenoj globalnom zdravstvenom pandemijom dosad neviđenih razmjera, u vrijeme kada Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska tek započinju uklanjati razorne posljedice potresa od kojih naše tlo kontinuirano podrhtava još od ožujka. Kao što znamo, još od početka 12. stoljeća hrvatske i mađarske zemlje dijele zajedničku sudbinu u državnoj tvorevini koja se od 16. stoljeća pridružuje velikoj zajednici habsburških zemalja. Osim političkih događanja povezuje nas i čitav niz kulturnih velikana koji su značajno obilježili i obogatili povijest obaju naroda,’ istaknula je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Dubravka: Monumentalna slika Vlahe Bukovca

Zahvalila se mađarskim kolegama na pomoći i partnerstvu u ovom međunarodno značajnom kulturnom pothvatu. ‘Današnja izložba nezaobilazne važnosti, kojoj u svom žanru nema premca, nastala je kako bi pokazala kakav je bio odnos mađarskog i hrvatskog naroda, kako su dva naroda utjecala na kulturu i tradicije onog drugog te kako se sjedinila ova inače bratska sudbinska zajednica u razdoblju od 800 godina kada su dvije države živjele ujedinjene vlašću Svete krune. Premda su povijesni događaj i tragedije 20. stoljeća rastavili dva naroda, važno je upoznati današnje generacije s tisućljetnom zajedničkom poviješću, s time kako smo jedni na druge utjecali, kako smo jedni drugima pomagali, kako smo patili kao braća, rame uz rame. Zajedničku budućnost možemo graditi samo kada rasvijetlimo zajedničku prošlost jer je budućnost začeta u prošlosti. Ova osobita izložba važan je kamen međaš u tom procesu’, istaknuo je ministar ljudskih resursa Mađarske prof. dr. Miklós Kásler.Izložba je ostvarena vrijednom suradnjom hrvatskih i mađarskih povjesničara, povjesničara umjetnosti, restauratora, arhivara, fotografa, kustosa i mnogo drugih stručnjaka.’Ovom izložbom o kulturnim vezama na području likovnih umjetnosti Hrvatske i Mađarske nastavljamo propitivanje bremenite prošlosti naše zemlje, u osam stoljeća dugoj zajednici s Mađarskom. Naši nijemi svjedoci prošlosti su umjetnička djela koja pričaju dosad nepoznatu priču o međusobnim prepletanjima hrvatske i mađarske kulture i umjetnosti. Njihov sjaj i ljepota natkrilit će sve povijesne prijepore dviju zemalja te osnažiti međusobno prijateljstvo i nagovijestiti svijetlu budućnost dvaju naroda koji stoljećima dijele mnogo više od političkih spona,’ kazao je prilikom otvorena ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić.

Zadovoljstvo zbog otvorenja izložbe izrazili su i ravnatelj Mađarskoga nacionalnog muzeja u Budimpešti Benedek Varga te Milana Vuković Runjić, izaslanica zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića. Izložbu je nakon otvorenja u društvu ministara i ravnatelja razgledao i premijer Andrej Plenković.

Izložba se u Klovićevim dvorima može pogledati do 22. studenog, a nakon toga se u prosincu seli u Mađarski nacionalni muzej u Budimpešti. Autori izložbe  i njezini idejni začetnici su dr. sc. Petra Vugrinec, dr. sc. Marina Bagarić, dr. sc. Dragan Damjanović, a nastala je u koprodukciji Galerije Klovićevi dvori i Mađarskog nacionalnog muzeja u Budimpešti.

K. D.


Tagged: , , , , , , , , , ,