82 hrvatska grada u Satu za planet Zemlju

Dvanaesti Sat za planet Zemlju ugasio je preko 7000 svjetskih gradova iz više od 180 zemalja svijeta, a među njima i 82 hrvatska grada. U mrak su utonule dvije UNESCO-ve znamenitosti – Dioklecijanova palača i Dubrovačke gradske zidine te najpoznatiji simboli poput Arene u Puli, katedrale, Medvedgrada i Zrinjevca u Zagrebu, Trsatske gradine i Korza u Rijeci, zadarske Foše, osječke Tvrđe… Gašenjem javne rasvjete duž Makarske rivijere, zamračeno je čak 80 km2 naše obale.Dokazujući da nijedna individualna akcija oko klimatskih promjena nije premala, te da nijedna kolektivna vizija nije prevelika, Sat za planet Zemlju započeo je gašenjem svjetla na pacifičkom otoku Samoa. Ovom inicijativom se 24 vremenske zone ujedinjuju pred velikim izazovima: klimatskim promjenama i zastrašujućim gubitkom biološke raznolikosti.

Naši su se gradski simboli pridružili brojnim svjetskim znamenitostima koje su 60 minuta bile u mraku: Operi u Sydneyu, Kremlju i Crvenom trgu u Moskvi, Crkvi rođenja Isusova u Betlehemu, Eiffelovu tornju, Akropoli u Ateni, Coloseumu u Rimu, Brandenburškim vratima u Berlinu, londonskom Big Benu, Empire State Buildingu u New Yorku, slapovima Nijagare…

WWF je ovu akciju pokrenuo 2007. godine kao inicijativu jednoga grada – Sydneya – čiji su se stanovnici tako obratili svjetskim čelnicima u želji da ih potaknu da djeluju zajedno u usporavanju klimatskih promjena. S godinama prerasla je u najveću inicijativu ovoga tipa na svijetu.

WWF Adria je u Hrvatskoj obilježila Sat za planet Zemlju spustom po Savi u Zagrebu, u suradnji s Kanu klubom Končar, te radionicama s djecom na Zrmanji i Dravi, koje su provodile Eko udruga Zrmanja i zaštitarsko-ekološka udruga Zeus. Pokrenuli su i kampanju ‘Dosta je! – Spasimo rijeku Dravu od izgradnje hidroelektrana!’. Kroz peticiju namijenjenu županu Koprivničko-križevačke županije Darku Korenu traže da se odustane od plana izgradnje hidroelektrana Molve 1 i 2 uz poruke ‘Poveži se s rijekama’, ‘Naše rijeke, naše blago!’ i ‘Neka rijeke teku’.

P. B.


Tagged: , , ,