9. Vip Zagreb Jazz Festival

Deveti Vip Zagreb Jazz Festivala koji će se od 7. do 10. studenog održati u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), na četiri dana Zagreb će ponovno pretvoriti u metropolu vrhunskog jazza i zabave, s nekima od najboljih glazbenika današnjice – rezime je konferencije za novinare održane u Vip clubu.
Vip Zagreb Jazz FestivalFoto: Marijana Četković, Dražen Kokanović, Dubravka Jusić, Amira Medunjanin i Davor Hrvoj

Za one ‘gladne’ noviteta na jazz sceni, odgovor stiže već prvoga dana Festivala – 7. studenog, kada će nastupiti Tia Fuller Quartet, predvođen glazbenicom koju je ugledni DownBeat magazin proglasio najboljom u kategoriji alt saksofonistice u usponu karijere. Konferenciji se pridružila i vrsna interpretatorica sevdaha – Amira Medunjanin – koja će zajedno s pijanistom Bojanom Zulfikarpašićem i kontrabasistom Nenadom Vasilićem nastupiti drugog festivalskog dana, 8. 11.

“Unatoč recesijskim vremenima uspjeli smo i ove godine organizirati Festival na koji smo doveli neke od trenutno najboljih glazbenika na svijetu u svojim kategorijama. Tia Fuller proglašena je najboljom alt saksofonisticom u usponu karijere, dok Rudresh Mahanthappa titulu najboljeg alt saksofonista današnjice drži već nekoliko godina. Joseph Tawadros je među najboljim lutnjistima, a s njim će pozornicu dijeliti Jean-Louis Matinier, vodeći harmonikaš u svijetu klasične glazbe. Amiru Medunjanin, Bojana Zulfikarpašića i Nenada Vasilića ne treba posebno predstavljati – riječ je o vrhunskim glazbenicima koje je ovdašnja publika već dobro upoznala. David Gilmore prvi put svira u Hrvatskoj sa svojim sastavom Art of Ascension Trio, svirao je sa svim vodećim jazz glazbenicima i svakako spada među prvokategornike jazz gitare”, kazao je Dražen Kokanović, direktor Vip Zagreb Jazz Festivala.

Festival ove godine donosi ukupno pet koncerata u četiri dana, ali i dodatni sadržaj za posjetitelje a što se pobrinuo Vipnet, dugogodišnji partner Festivala.

‘Vip Zagreb Jazz Festival postao je neizostavan dio kulturne ponude Zagreba pa ga s ponosom podupiremo već šestu godinu zaredom. Ljubitelji jazza imat će priliku osvojiti ulaznice za koncerte na našim društvenim mrežama, a za sve posjetitelje Festivala u ZKM-u pripremamo i posebnu retrospektivnu izložbu fotografija s prethodnih izdanja”, izjavila je Dubravka Jusić, rukovoditeljica Korporativnih komunikacija Vipneta, generalnog sponzora Festivala.

Za Davora Hrvoja, jazz novinara, ovogodišnji Festival u znaku je „mladih glazbenih snaga, nove jazz scene, no to se ne odnosi isključivo na novo u vremenskom smislu, već i na ono novo u glazbi, suvremenom pristupu stvaranju“.

Joseph Tawadros je 30-godišnjak koji se u kratko vrijeme uspio istaknuti kao jedan od vodećih lutnjista i kompozitora. Uvijek pomiče granice i traži nove izazove u tradicionalnim glazbenim formama i ritmovima, koristeći instrument svojstven arapskom svijetu. Pozornicu ZKM-a dijelit će s klasično školovanim glazbenikom – Jeanom-Louisom Matinierom – koji svira harmoniku, instrument podjednako netipičan za klasiku i jazz. Rudresh Mahanthappa svira moderni jazz s utjecajima indijske glazbe i dolazi ovdje u pravom trenutku, kao top saksofonist među glazbenim kritičarima. Amira Medunjanin, interpretatorica sevdaha – koji se često uspoređuje s američkim bluesom – nije jazz glazbenica, ali je bliska jazzu i surađuje s jazzistima kao što su Zulfikarpašić i Vasilić. David Gilmore eklektični je glazbenik koji je potekao iz M-Base pokreta. Unutar njega surađivao je s Cassandrom Wilson i drugim utjecajnim glazbenicima koji su istraživali i promovirali novi pristup suvremenom jazzu“, istaknuo je Davor Hrvoj.

Jazz festivalUlaznice u prodaji:
Ulaznice su u prodaji na blagajni ZKM-a, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 14 sati te sat
vremena prije početka koncerata. Svi koncerti počinju u 20 sati, osim u subotu kada su predviđena dva
koncerta, prvi s početkom u 19.30 i drugi s početkom u 21.30 sati.

Program 9. Vip Zagreb Jazz Festivala/cijene ulaznica:
četvrtak, 7.11. – Tia Fuller Quartet, 20 h, 90/120 kn
petak, 8.11. – Amira Medunjanin Amulette, 20 h,  90/120 kn
subota, 9.11. – Joseph  Tawadros &  Jean– Louis Matinier, 19.30 h, 60/80 kn
subota, 9.11. – David Gilmore &  Art of Ascension Trio, 21.30 h, 60/80 kn
nedjelja, 10.11. – Rudresh Mahanthappa Quartet, 20 h, 90/120 kn

Aquarius
Foto: Dragan Matić/CROPIX

Tagged: , , , , , , , ,