Aci Stankoviću nagrada za mentalno zdravlje

Po prvi put u našoj povijesti dodijeljena je Hrvatska nagrada za mentalno zdravlje, a dobitnik je Aleksandar Stanković kojeg je Odbor za dodjelu izabrao između deset nominiranih.

Svečanost je održana u Zagrebu, u prepunoj dvorani Centra za zdravlje mladih. Nagrada je namijenjena javnim osobama koje su u proteklom razdoblju najviše doprinijele širenju svijesti o važnosti mentalnog zdravlja u Hrvatskoj i od sada će se dodijeljivati svake godine.

Izbor nominacija i dobitnika nagrade obavioi je Odbor za dodjelu u sastavu; prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, prof. dr. sc. Dolores Britvić, prof. dr. sc. Tea Vukušić Rukavina, prof. dr. sc. Tihana Jendričko, prim. dr. sc. Marija Kušan Jukić, dr. sc. Aleksandra Mindoljević-Drakulić.

Pri izboru nominiranih, kandidati su mogli ispunjavati jedan ili više kriterija: izlazak u javnost s vlastitim iskustvom nošenja s poteškoćama mentalnog zdravlja; aktivizam u korist napretka sustava brige za mentalno zdravlje; javno poticanje građana na zrelo traženje pomoći i podrške u slučaju poteškoća s mentalnim zdravljem.

‘On je otvorenim govorom o vlastitim poteškoćama s mentalnim zdravljem u medijskom prostoru, direktnim, poetskim i intimnim načinom uključio druge javne osobe, ali i potaknuo niz anonimnih pojedinaca u promociji brige za mentalno zdravlje osnaživanjem nade da se i s poteškoćama s mentalnim zdravljem može ostvariti ispunjen i sretan život’, obrazložio je Odbor za dodjelu nagrade Aleksandru Stankoviću.

Ugledni zagrebački umjetnici Lazer Rok Lumezi i Boris Pokos izradili su fizičku reprezentaciju nagrade koja je uručena pobjedniku.

Osim pobjednika Aleksandra Stankovića, među nominiranima od strane Odbora bili su i Damir Kedžo, Ivana Kindl, Juraj Lerotić, Vojislav Mazzocco, Edin Osmić (Edo Maajka), Neda Parmać, Nera Stipičević, Ana Ugarković i Alen Vitasović.

Važnost teme mentalnog zdravlja u Hrvatskoj naročito je porasla zbog posljedica pandemije, potresa, ratnih situacija te rasta troškova hrane i energije.

Radi poticanja što intenzivnijeg širenja svijesti o važnosti mentalnog zdravlja, Udruga Životna linija u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Centrom za zdravlje mladih Grada Zagreba odlučila je pokrenuti redovito godišnje dodjeljivanje nagrade. Svi zaslužni pojedinci bit će uzeti u obzir za dodjelu nagrade 2024. godine, kada će Odbor za dodjelu sastaviti dodatne nagradne kategorije u području mentalnog zdravlja (volonteri, stručnjaci po iskustvu, političari, itd.) slično praksi Nobelovih nagrada koje se dodjeljuje u više kategorija.

T. P. / Foto: Udruga Životna linija


Cedevita: Edukativna stranica o mentalnom zdravlju

Tagged: , , , , , , ,