Agro Startup konferencija na Agronomskom fakultetu

U prostorijama Agronomskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu održana je Agro Startup konferencija na kojoj je prisustvovalo više od 150 studenata Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku i Šumarskog fakulteta u Zagrebu.agro_startup-konferencijaNa konferenciji su sudjelovali članovi akademske zajednice, privatnog sektora i pripadnici medija. Organizator konferencije su udruga Zemlja i ljudi i agencija Apriori World, a otvorili su je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i Miroslav Kovač, predsjednik udruge Zemlja i ljudi. Tolušić je studentima poručio: ‘Ministarstvo je osiguralo po 50.000 eura bespovratnih sredstava za startupe. Volio bih da se ohrabrite i krenete, mladi su ti koji trebaju pokrenuti poljoprivredu. Ministarstvo vam je na raspolaganju. ‘

Nakon otvorenja uslijedila su uvodna predavanja dekana Agronomskog fakulteta, prof.dr.sc. Zorana Grgića i redovitog profesora Veterinarskog fakulteta i prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije prof.dr.sc. Miljenka Šimprage koji su pobliže objasnili ulogu fakulteta i sveučilišta u kreiranju i razvoju startup tvrtki.

Nakon kratke pauze slijedio je Denis Matijević, predsjednik Uprave tvrtke AgroFructus koji je predstavio svoj projektni zadatak: Razrada poslovne ideje vezane uz proces dovođenja voća i povrća od polja do stola. Natječaj je prvenstveno namijenjen studentima Agronomskog fakulteta. Prihvatljive su sve ideje vezane uz proizvodnju, preradu i stavljanje na tržište voća i povrća, kao i sve ostale ideje su na bilo koji način vezane uz voće i povrće. AgroFructus Grupa spremna je investirati u realizaciju najboljeg projekta ili više njih kroz dvije opcije: ulaganje u zajedničku kompaniju s iznosom od maksimalno 1.000.000 kuna ili kroz otkup projekta od projektnog tima s iznosom od maksimalno 100.000 kuna. Predstavljanje rješenja projekata održat će se na 2. poljoprivrednoj konferenciji Slavonika koja će se održati 23. veljače 2017. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku.

Uslijedila su predavanja Mirka Ervačića iz Osatina grupe kao primjer poduzetničkog rasta koji može poticati startup tvrtke, Jure Mikuža iz SCV/ENIF fonda koji će približiti ideju agrotehnološkog startupa i Krešimira Šimičića, prodajnog menadžera tvrtke Agrivi kao primjera dobre prakse startupa.

Predavanja su se nastavila na temu izazova hrvatskih startupova u poljoprivredi, gdje je prvo Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednik Agro, na primjeru iz prakse Vegie d.o.o. objasnio prednosti i izazove jednog startupa u Hrvatskoj. Nakon njega, Nino Lulić, direktor tvrtke Social Wizard, objasnio je važnost digitalnih tehnologija u razvoju agro sektora. Nakon predavanja uslijedio je i okrugli stol na kojem su prominentni stručnjaci iz područja povrćarstva, voćarstva, vinogradarstva i stočarstva raspravljali o primjerima, proizvodima i smjernicama novih tehnologija u njihovim sektorima. Zadnje predavanje bilo je na temu ‘Jesu li autohtoni poljoprivredni proizvodi startup priče?’ Karmen Sinković i Zdravka Baraća iz Ministarstva poljoprivrede.

A. P. / Foto: Igor Nobilo


agro-startup-danijel-koletic-i-zoran-grgic
Agro Startup: Investicijska inovacija od milijun kuna

Tagged: , , , , , ,