Ahmet Ümit na tribini U Dvorištu

Turski književnik Ahmet Ümit, nakon predstavljanja knjige ‘Memento za Istanbul‘ (Hena com), te gostovanja na Sajmu knjiga u Puli, predstavit će se u Zagrebu na tribini ‘Europea U Dvorištu’, u utorak, 10. prosinca (19 sati).

Ahmet Umit-LjevakRazgovarat će se na temu ‘Kriminalistički žanr kao medij za propitivanje društvenih problema’ i tom prigodom promovirati Ümitov roman ‘Magla i noć’ (Naklada Ljevak). Na promociji, uz autora, sudjeluju turkologinje Marta Andrić i Azra Abadžić Navaey, prevoditeljica knjige Nikolina Rajković i moderator Kristijan Vujičić.

Ümitov psihološko-politički triler ‘Magla i noć’, objavljen 1996. godine, književna kritika ubraja među najzrelija i najupečatljivija djela ovog cijenjenog i nagrađivanog turskog romanopisca. ‘Magla i noć’ priča je o razočaranom obavještajcu Sedatu i njegovoj potrazi za nestalom mladom ljubavnicom Mine koja je narušila njegov ustaljeni život kao oca obitelji. Introvertiranog i tajnovitog, u skladu s osobinama koje zahtijeva njegova profesija, i beznadnog kad je riječ o izražavanju osjećaja, Sedata izjeda krivnja nakon što ne uspijeva riješiti slučaj ubojstva svoga šefa, ujedno bliskog prijatelja Jildirima. Njegovo je povjerenje u obavještajnu službu uzdrmano nakon što svjedoči makinacijama unutar službe i u odnosima između nje i države. U međuvremenu, dok pokušava pronaći svoju mladu ljubavnicu, koja je nestala nakon upuštanja u vezu s mladim ljevičarem Fahrijem, ne ustručava se koristiti najprljavijim metodama svoje struke.

Ahmet Ümit, rođen 1960. u Gaziantepu, sudjelovao je kao mlad čovjek u ilegalnom pokretu za demokraciju 1980-ih godina, kad je Turska bila pod vlašću vojne diktature. Jedan od najuglednijih i najomiljenijih suvremenih turskih autora posebno je poznat po majstorski dočaranoj atmosferi njegovih psiholoških trilera u kojima na temeljima specifičnog političkog i povijesnog okruženja te ponirući u psihu svojih kompleksnih i višeslojnih likova gradi svoje fascinantne priče o ubojstvima i političkim intrigama. Za svoje romane i zbirke priča (‘Magla i noć’, ‘Miris snijega’, ‘Patasana’, ‘Lutka na koncu’, ‘Rapsodija o Beyogluu’, ‘Pleme’, ‘Memento za Istanbul‘, ‘Ubojstvo sultana’ i druge) više je puta osvajao književne nagrade, izgradivši ugled pisca kojeg podjednako cijene i književni kritičari i publika.

Ljevak

Pročitajte još: U Zagrebu predstavljen Memento za Istanbul , Memento za Istanbul

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,