Alegorija i Arkadija – antički motivi u umjetnosti

Izložba ‘Alegorija i Arkadija – antički motivi u umjetnosti hrvatske moderne’ izložbeni je projekt triju uglednih hrvatskih autorica, Petre Vugrinec Senjanović, dr. sc. Irene Kraševac i Darije Alujević.

Alegorija i arkadijaZa razliku od retrospektivnih izložbi ili, izložbi koje obrađuju stilska razdoblja u umjetnosti, primjerice: secesije ili historicizma – ova izložba predočava djela prema istovrsnosti tema i motiva.

‘Učiti antiku isto je što i naći tajnu plastične ljepote. Proniknuti u harmonij i proporcije ljudskog tijela, kao i u prosti veličanstven zakon linije: to znači shvatiti staru grčku umjetnost – a i svu umjetnost.’ (Vlaho Bukovac, Moj život, Zagreb, 1918.)

Humanistički izobrazbom odgojni ideal zasnovan na oživljavanju duha antike, kršćanstva i humanizma kao europskog nasljeđa temelj je prosvjete i kulture 19. stoljeća, a pokazljivo je ostvarivan na zahtjevnoj naobrazbi koja se u ono doba kad je Hrvatska bila dio (Dvojne podunvaske monarhije) provodi u gimnazijama i na sveučilištima (razdoblje je) kad se antika doživljava kao umjetnički i etički vrhunac u povijesti čovječanstva. Slikarima, kiparima i arhitektima koji se formiraju na likovnim akademijama u razdoblju 19. stoljeća ‘antičko’ okruženje bilo je sveprihvatljivo postojano, hodnici i dvorane akademija vrvjeli su odljevima antičkih skulptura i fragmentima arhitekture, a svako je temeljno učenje započinjalo crtanjem prema antičkim modelima u tzv. Antikenklasse. Akademsko slikarstvo zasnivalo se na dobrom poznavanju formalnih zakonitosti, te ikonografskih tema i motiva antičke umjetnosti.

Izložba se može pogledati u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu do 8. prosinca.

Ivan Raos

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,