Aleksi: Djevojka protiv svih pravila u kinima

Ima 28 godina, želi što prije pobjeći iz Hrvatske, po mogućnosti u – Berlin, ne vjeruje da se trud i rad isplate, kao ni da treba čekati ‘onog pravog’. Ona je predstavnica jedne nove generacije žena, ona je – Aleksi.

Prvi domaći film namijenjen generaciji milenijalaca ‘Aleksi’, debitantice Barbare Vekarić, s Tihanom Lazović u naslovnoj ulozi, stiže u hrvatska kina 25.listopada.

Naslovna junakinja Aleksi vraća se kući sa studija i, budući da ne uspijeva pronaći posao, tijekom ljeta na Pelješcu pokušava pronaći samu sebe. Njezini roditelji (tumače ih Neda Arnerić i Aljoša Vučković) nisu oduševljeni tim razvojem događaja i priželjkuju da od Leona Lučeva preuzme vođenje obiteljskoga vinskog podruma. No, Aleksi, poučena primjerom prijateljice koju tumači Nataša Janjić, ima druge planove koji uključuju i tri posve različita muškarca, a igraju ih Jason Mann, Goran Marković i Sebastian Cavazza.

‘Aleksi nije karakter kakav često viđamo u filmovima – ona je kreativna, buntovna, bistra i senzibilna mlada žena, koja iskazuje svoju seksualnost bez pardona. Ona je antijunakinja’, kaže o svojem filmu Vekarić, opisujući ga i kao feel-good.

Tihana Lazović za svoju je interpretaciju Aleksi dobila najviše ocjene kritike na ovogodišnjoj Puli, a o filmu kaže: ‘Jako mi je drago što je hrvatska kinematografija dobila film koji nije teška socijalna drama. Vjerujem da će se mnogo mladih koji se bliže tridesetoj poistovjetiti s Aleksi.’

Autori filmske glazbe su Jura Ferina i Pavle Miholjević, autor pjesama benda Goran i sateliti je Tvrtko Hopek Les, a u filmu su upotrijebljene i skladbe mladih i perspektivnih glazbenika J. R. Augusta i Lovely Quinces te jedna pjesma Lidije Bačić koja u filmu ima i cameo ulogu. ‘Aleksi’ je nastala u produkciji zagrebačkog Studija Dim, u koprodukciji s FilmKombajnom (Srbija), Motionom (Hrvatska) i HRT-om, a uz potporu HAVC-a i Filmskog centra Srbije.

Scenografkinja Ines Atman odabrala je za film prekrasne lokacije pelješkog vinogorja, koje su, nažalost, stradale u ovoljetnim požarima pa je ‘Aleksi’, snimljena gotovo ‘instagramskom’ kamerom Filipa Tota, i jedan je od posljednjih tragova njihova nekadašnjeg izgleda.

Aleksi će svečanu zagrebačku premijeru imati u sklopu Girls Weekenda u kinu Kaptol Boutique Cinema, a u kinodvorane širom Hrvatske stiže 25. listopada.

S. D.


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,